Напишете дума/думи за търсене

Как да имам повече кърма?

Производството на кърма зависи и се регулира от определени хормони. Един от начините те да бъдат стимулирани е близкият контакт или допирът на кожа в кожа.

Когато сте си у дома, съблечете блузата си и горната дрешка на бебето. Гушнете го, докато го кърмите. Физическият допир на голо активира определени хормони и така стимулира образуването на мляко.

Кърмете по-често

Не чакайте определени интервали, за да храните детето. Бебетата не се нуждаят от кърмене само когато са гладни. За тях това е източник на спокойствие, сигурност, лек за колики и никнещи зъбки. Прегърнете и кърмете детето си, когато забележите сигнал от негова страна. Още повече, кърмата се усвоява по-бързо от адаптираните млека и затова е редно да не се спазват тричасови или каквито и да било интервали. Колкото повече и по-често суче бебето, толкова повече мляко ще се образува.

Предлагайте на вашето бебе и двете гърди при всяко хранене. Опитайте така нареченото кърмене на смени. Наблюдавайте бебето докато суче, то трябва да суче енергично в продължение на няколко минути, а след това ще започне да забавя и да преглъща по – често. Опитайте се да го преминете на другата гърда, веднага след като започне да забавя сученето, дори и това да се случи на 3 или 5 минута. Това кърмене на смени ще гарантира, че бебето получава висококалорично мляко, като същевременно и двете гърди получават достатъчно стимулиране за повече кърма.

Подходящо бельо

Не използвайте стегнати сутиени и бельо с подплънки и банели. Има специално бельо за кърмене, което поддържа гърдите и не ги притиска. Когато гърдите са по-свободни, не се възпрепятства пълненето им.

Витамини и билки

За по – добро стимулиране на кърма, може да използвате някои хранителни добавки. Преди да започнете да използвате някоя от тях е добре да изключите възможни други проблеми като заболявания при майката и бебето. Някой билки са били използвани в продължение на много години, за стимулирането на кърмата, като сминдух и малина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ