Напишете дума/думи за търсене

Бебетата, чиито родители им говорят бавно и ясно, проговарят по-бързо

Снимка: Pixabay

Бебетата, чиито родители им говорят бавно, изговарят думите ясно и подчертават гласните, проговарят по-бързо и имат по-богат речник, съобщи изданието "Сайънс дейли", цитирано от БТА,

До този извод са стигнали учени от института за обучение и изследване на мозъка в университета на Вашингтон.

"Вече ни бе известно, че използването на този вид говор от страна на родителите е свързано с по-добри речеви резултати при децата. Но не знаехме защо е така. Уверени сме, че този начин на говорене прави ученето на езика по-лесно заради опростената си лингвистична структура и подчертаните звукове. Изследването ни установи и още по-фундаментална причина. Вече смятаме, че този начин на говорене е "социална въдица" за мозъка на бебето - повишаването на гласа и бавното темпо са социално ангажиращи и приканват бебето да отвърне", каза Патриша Кул, директор в института и преподавател по реч и слух в университета на Вашингтон.

През 2018 г. учените от института са проследили речевото развитие и установили, че деца, на които се говори бавно и ясно, знаят повече думи на 14-месечна възраст, отколкото деца, чиито родители не им говорели така.

Новото изследване е насочено към по-дългосрочен резултат - речта на децата на 18-месечна възраст и техните разговори с родителите им.
Участващите в експеримента родители преминавали обучение по начина на говорене и специалистите записвали речта на родители и деца на възраст 6, 10, 14 и 18 месеца.

Обучението на родителите довело до по-често използване на бавното и отчетливо говорене с децата. На възраст между 14 и 18 месеца при децата било установено, че разговорите им с родителите са по-чести. Децата, на които било говорено ясно, изговаряли ясно и правилно цели думи като "банан" и "мляко" два пъти по-често, отколкото деца, на които не било говорено така от родителите.

Освен това речникът им на 18-месечна възраст съдържал средно около 100 думи, докато при другите деца се състоял средно от 60 думи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ