Напишете дума/думи за търсене

Бебето хълца често. Това повод за тревога ли е?

Честото хълцане при бебетата и малките деца може да е свързано с хранителни и дихателни проблеми.

Не бързайте да се тревожите. Всъщност много малка част от случаите на често хълцане крият зад себе си болест или друго отклонение в здравето на детето. В по-голямата част от случаите това е дребен проблем, който се разрешава бързо и безпроблемно. Обикновено хълцането продължава между десет и най-много петнадесет минути и е резултат от контрахиране на диафрагмата. Може да бъде причинено от рефлукс, много често срещан при бебетата. Възможна причина е дори биберон с неподходящ за бебето размер.

Това хълцане става и когато бебето суче неправилно, не захапва плътно зърното и заедно с млякото поглъща въздух. Бебето може да хълца често и когато търпи резки смени на температурата при извеждане отвътре навън или при смяна на менюто.

Ако бебето ви хълца често, като начало е добре да се вгледате в техниката си за кърмене, за да се уверите, че проблемът не идва оттам. По време на кърменето майката трябва да се стреми цялото зърно на гърдата да бъде в устата на бебчето, за да не гълта то въздух, докато суче. Трябва да се уверите, че нослето му е отпушено и добре почистено, за да не диша бебето през устата. Ако проблемът не отшуми или забележите зачестяването му, е хубаво да се консултирате с педиатъра и да споделите с него притесненията си. Той ще ви посъветва как най-правилно да постъпите и най-малкото ще ви успокои.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ