Напишете дума/думи за търсене

Вкусни ястия, които вашият малчуган ще хареса

Родителите постоянно се питат с какво да нахранят детето, така че да е вкусно и здравословно? Предлагаме ви няколко популярни детски ястия. В нашия списък със сигурност ще видите ястия, които и вие сте обичали да ядете, когато сте били на същата възраст.

Пилешки котлет с картофено пюре

Безспорно на първо място е пилешки котлет с картофено пюре. Картофеното пюре е една от най-добрите гарнитури за деца, има текстура, подходяща за малките и се усвоява добре. За да разнообразите храната, в картофено пюре може да добавите варена тиква или целина. Това допълнение значително ще подобри вкуса и ще повиши нивото на полезност на ястието. Въпреки това витамините за децата са малко интересни. Следователно, за да зарадвате малките, може да добавите в пюрето настърган кашкавал.

Използвайте тайната на известни готвачи: разбийте картофено пюре с миксер или пасатор, така че да стане наистина ефирно. Котлети могат да бъдат приготвени по много различни начини, но на пара е най-подходящо за деца.

Макарони и сирене

На второ място по популярност на детските ястия са макароните със сирене. Дори и най-капризните деца не отказват тестени изделия - това е универсално решение за родители на придирчиви деца.

За да направите ястието на детето не само вкусно, но и интересно, купете къдрава и цветна паста. Не трябва да се страхувате от ярки цветове: розовите, зелените и дори черните продукти се получават чрез добавяне на естествени съставки към брашното, като спанак или цвекло. Многоцветните панделки, черупки, букви, звезди и сърца няма да оставят нито едно дете безразлично. Добавете настърган кашкавал, доматен или сметанов сос към ястието, за да балансирате вкуса.

Бургер

Третото място с право е заето от най-популярното ястие на американската кухня - бургер. Детските минибургери все по-често се срещат в менюто. Те имат проста рецепта, която включва кифличка, котлети и различни зеленчуци. Днес в ресторантите се появиха бургери, които отговарят на всички принципи на правилното хранене, така че не трябва да се притеснявате за здравето на детето.

Пица

Пицата е италианско ястие, спечелило любовта на децата и възрастните по света. Както показва практиката, най-често децата избират „Маргарита“. Тя има проста рецепта, която включва сирене моцарела и настъргани пресни домати. В това ястие за хлапетата няма нищо вредно, основното е да го използвате в умерени количества. В случай, че нямате време да я приготвите сами, винаги може да заложите на доставка на пица до дома ви.

Пържени картофки

Пържени картофи - истинска класика на съвременната кухня, която дойде от Белгия. Въпреки своята простота, те остават една от най-популярните гарнитури в света. Децата обичат да ядат пържени картофи както като самостоятелно ястие, така и като гарнитура. Пилешките хапки също са трайно включени в менюто на съвременните деца - просто, но вкусно лакомство, което може да стане още по-вкусно, ако се добави сирене или кетчуп.

Сред родителите такава храна се счита за вредна, тъй като методът на нейното приготвяне включва пържене в голямо количество олио. Ако готвите тези ястия у дома, изпечете съставките във фурната, за да избегнете ненужни канцерогени. Друга възможност е да използвате уреди, които готвят на пара с минимално количество мазнина, така че ястието да бъде съобразено със стандартите на здравословното хранене.

Зеленчуци и плодове

Истинската мечта на всички родители е децата да обичат зеленчуците. За съжаление има много малко такива, така че родителите трябва да измислят различни начини на готвене на зеленчукови ястия, които децата ще харесат. Най-популярният начин е пюрето. Като гарнитура можете да използвате пюре от зелен грах с целина или тиква.

Вместо десерт предложете на детето си плодово-ягодово пюре, а за обяд крем-супа. Крем-супите са чудесен начин да комбинирате вкусно и здравословно в едно ястие. Може да ги приготвите от гъби, тикви, тиквички или броколи, да използвате въображението си, за да разнообразите диетата. Добавете съвместими съставки към супата, за да направите вкуса и текстурата по-ярки, като сирене или крутони. Така вашето дете няма да забележи как зеленчукови и плодови ястия ще станат негови любими.

Сладости

Не е тайна, че всички деца обичат сладкиши и десерти. Ако храненето беше по тяхна воля, всички закуски, обеди и вечери щяха да се състоят изключително от торти, сладолед и сладкиши. Естествено, такова меню не подхожда на грижовни родители, така че сладкишите са или допълнение към основното ястие, или почерпка за специални поводи. Сушените плодове могат да бъдат добър заместител на шоколадови бонбони.