Напишете дума/думи за търсене

Хранете бебето по цветове

Бебетата се нуждаят от същите хранителни вещества като възрастните.

Те трябва да получат пет порции плодове и зеленчуци всеки ден, макар и количествата да са доста по-малки. За 6-месечно - една супена лъжица или две може да бъде една порция. За 1-годишно около - 1/4 чаша.

Плодовете и зеленчуците може да са най-трудните неща, които да вмъкнете в диетата на бебето, но те са от жизненоважно значение при храненето. В рамките на един ден хранете детето си със зелени плодове и зеленчуци - грах, зелен фасул, спанак, аспержи, тиквички, оранжеви - сладки картофи, пъпеш, жълти - тиква, банани и червени - варени домати, червени чушки. Въпреки че е изкушаващо да използвате чаша сок като хранене с плодове, сокът не е толкова полезен, колкото си мислите – съдържа много захар и нула фибри. Плюс това, ако сокът замества кърмата, детето ви може да не получит дозата протеин, от която се нуждае.

Хлябът и зърнените храни са в основата на хранителната пирамида . Бебетата лесно ядат зърнени храни - варени макарони, меки хлябове и ориз. Също така те трябва да приемат млечни продукти, но не забравяйте към тях да добавите допълнително протеин под формата на пиле, риба, боб или яйца.

Добавяйте само един нов вид храна на ден. Вашето бебе неминуемо ще отхвърли някои ястия. Бъдете търпеливи - ако детето ви не иска да хапне даден вид ястие ден или два, следващата седмица ще го направи. Не забравяйте, че бебетата имат малки стомаси и дори няколко супени лъжици храна на всяко хранене може да ги накара да се чувстват сити.

Приготвяйте на малчугана пресни зеленчуци и плодове на пара – сложете ги в тенджера с количество вода по ваш избор и ги оставете да заврят. Готвенето на пара отнема само няколко минути; готово е , когато храната стане мека. Бебето ви със сигурност ще хареса подобна храна, тъй като е лесна за консумиране и не му трябва да прави много усилия, за да я дъвче.

И не на последно място - бъдете търпеливи. Вашето малко дете в момента изучава всичко - било то нова храна или нов цвят, за него всичко е непознато и е нормално да му е нужно малко време, докато го възприеме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ