Напишете дума/думи за търсене

Разширяват 100 детски градини в София, правят нови под офиси

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

Ще може да се правят в първите два етажа на сгради

Разрешава се занималнята, кътовете за хранене и спалните да са в едно помещение

Вдигат от 1,60 на 2,20 м оградите, за да не ги прескачат вандали

Поне 100 детски градини в София ще могат да се разширят и да приемат повече деца. Това съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова,

Една от новите детски градини в София е в район “Нови Искър” и ще отвори наесен.
Една от новите детски градини в София е в район “Нови Искър” и ще отвори наесен.
след като министерствата на регионалното развитие и на здравеопазването публикуваха за обсъждане промените в три наредби.

Те бяха поискани преди седмица от Фандъкова, за да може общината да ускори строителството на детски градини и по-бързо да реши проблема с недостига на места в забавачките.

“Единственият начин да решаваме проблема с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. Затова за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини. Осигурихме над 16 000 допълнителни места. За да можем да продължим строителството, поисках и промени в две наредби, които ще ни позволят да строим в останалите вече по-малки общински имоти, както и на

партерни етажи

на жилищни или

офис сгради Според нашите анализи с промените ще можем да изградим пристройки в поне половината от дворовете на съществуващите детски градини”, каза Фандъкова и добави, че за промените е настоял и премиерът Бойко Борисов.

Става дума за промени в наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини, тази за устройството и дейността на детските ясли и кухни и здравните изисквания към тях, както и за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

Те ще позволят не само на София, но и на другите градове да решат проблема с недостига на места, при положение че повечето терени, предвидени за детски заведения, вече са усвоени. Останалите все още

свободни терени

са с ограничена

площ и

неправилна

геометрия

По тази причина те не могат да изпълнят сегашните изисквания за строителство на детски градини. В момента според нормите сградите на училища, детски градини и ясли трябва да се проектират на 15 м разстояние от уличната линия и съседните имоти. За да се спази това изискване, в повечето случаи се налага сградите да се разположат в центъра на терена, което пък изземва мястото за площадки за игра в южния двор.

Отпадането на тези изисквания ще позволи детски градини да се строят на по-малки терени, както и към някои от съществуващите да се направят нови пристройки и така да се приемат повече деца.

Други промени дават зелена светлина детски градини и ясли да се правят в други сгради - жилищни или офис. В този случай детските заведения могат да се разположат на първите 2 надземни етажа. Изискването е те

да са с отделен

вход,

като при определени ситуации се допуска и общ вход за цялата сграда.

Освен че ще се реши проблемът с недостига на места, в мотивите за промените се посочва, че така

ще се намали

паразитният

трафик в

градовете,

защото ще се позволи изграждането на новите детски заведения близо до дома или разполагането им в близост до местоработата на родителите - административни и обслужващи сгради, бизнес и индустриални паркове.

Ще се създаде и възможност за придобиване на собственост на детски градини от общините за сметка на учредено право на строеж върху общински терени.

С промените ще се разреши в тези детски градини, които не са в самостоятелни сгради, обслужващите помещения да са в подземния или полуподземния етаж, а административните - на третия.

Освен това се допуска спортните занимания да се провеждат и в специализирани спортни бази, но при осигурен транспорт за децата.

Изискванията

за кухненски

блок остават, когато храната се приготвя на място в детското заведение.

Променят се и параметрите на оградите на детските заведения - те ще са с височина до 2,20 м, за да спират опити за вандалски прояви. В момента те трябва да са с максимална височина 1,60 м. Когато детската градина е в част от сграда, се допуска частично ограждане на площта, ползвана от съответната забавачка, включително и само на площадките за игра.

Преди седмица главният архитект на София Здравко Здравков даде и конкретни примери как сегашните изисквания свиват възможността за строителство на детски градини с повече групи. Такъв е случаят с градина в “Горна баня”, която е за 3 групи, след като изискванията за отстояние “изяли” мястото за поне още една.

Промените са пуснати за обсъждане до 16 юни. Според арх. Здравков след приемането им много лесно

ниските тела

на блокове в

“Студентски

град” могат да

се преустроят

във филиали на детски градини.

Интерес към изграждане на забавачки в офис сгради проявявали и инвеститори, които искали да осигурят места за децата на служителите си.

15 млн. лв. за 9 градини в столицата

15 млн. лв. отпусна правителството от държавния бюджет към София, за да започне строителството на нови детски градини и реконструкция на съществуващи.

“Не забравяйте да казвате, че когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани и тогава синьо-червената мъгла ги разпродаде за смешни пари и не ги върнаха. Оттогава досега 100 нови детски градини сме направили и продължаваме да правим. Не може 20 и кусур годишни политици да се обявяват за алтернатива, а ние може само да показваме”, обърна се премиерът Бойко Борисов

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ
към кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която присъстваше на заседанието на Министерския съвет вчера.

Допълнителното финансиране за детски градини бе поискано от столичния кмет още в началото на тази година. Тя предложи за финансиране строителството на девет нови детски градини в районите “Триадица”, “Витоша”, “Възраждане”, “Овча купел”, “Люлин”, “Изгрев”, “Красно село”, “Кремиковци” и “Подуяне”.

С тези 15 млн. лв., които отпусна правителството, веднага можем да започнем тези, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства, обясни Фандъкова.

Тя добави, че със средства от общинския бюджет в момента се строят други 12 нови детски градини. Те са в районите “Красно село”, “Лозенец”, “Искър”, “Люлин”, “Овча купел”, “Витоша”, “Нови Искър”, “Подуяне”, “Изгрев” и “Илинден”. Строителството на другите две сгради в “Манастирски ливади - изток” и “Студентски” предстои да стартира.

Правителството отпусна и 1,3 млн. лв. на Светия синод, с които да бъдат ремонтирани Рилския, Троянския и Бачковския манастир, този в Кръстова гора, както и Софийската духовна семинария. 

Кметовете са “за” идеята, Пловдив иска и  да разрешат групите да станат до 30 деца

Намери ли се инвеститор, общината

ще помага с педагози в Търново

Искаме раждаемост и деца, а в същото време не можем да осигурим места в детските градини. Ако се променят правилата и ни разрешат да превръщаме подблокови пространства в детски заведения, това ще реши проблема.

Така кметът на Пловдив Здравко Димитров

ЗДРАВКО ДИМИТРОВ
ЗДРАВКО ДИМИТРОВ
коментира казаното от Йорданка Фандъкова. И допълни, че с две ръце я подкрепя.

Масово идеята за облекчаване на условията към терените за изграждане на нови градини се подкрепя от кметове в страната, макар на повечето места да признават, че нямат толкова проблеми като в пренаселената столица.

“Обещали сме през мандата в Пловдив да построим 12 детски градини и ясли. Шест от тях вече се правят”, допълни Здравко Димитров.

Сега обаче той иска да се разрешат до 30 деца в група. “Има родители, които, ако не прибeрем децата в градина, трябва да напуснат работа. Разбира се, тази бройка няма да е във всички заведения, а само там, където има нужда”, допълни кметът на Пловдив. Засега идеята му среща отпор от един комитет, който настоява, че за всяко дете трябва да има 4 кв. м площ.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов,

ДАНИЕЛ ПАНОВ
ДАНИЕЛ ПАНОВ
който е председател на сдружението на общините, също обяви пред “24 часа” вчера, че напълно подкрепя настояването на столичния кмет Йорданка Фандъкова за облекчени условия, които да позволяват строителство на детски градини в по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради.

“Създадена е работна група с представители на Столичната община, НСОРБ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на здравеопазването за изготвяне на необходимите промени в нормативните документи за изграждане на нова образователна инфраструктура.

Идеята е за по-малки учебни институции за деца - от типа на някогашните занимални, условията за проектиране да бъдат по-облекчени и по-благоприятни за инвеститори. Разбира се, в една такава занималня, създадена в по-малък имот, на партер или първи етаж от сграда, ще има по-малко групи с по-малко деца в тях”, коментира Панов.

Община Велико Търново е готова да откликне с педагогически персонал и да бъде в партньорство с инвеститори и институции, които имат интерес към създаване на този тип детски заведения, допълни кметът Панов.

“При липсата на свободни терени, както е в столицата, това е възможност да се реши проблемът с недостига на места в детските градини. В Бургас нямаме този градоустройствен проблем и имаме отредени парцели във всеки комплекс за строителството на нови детски градини с готови проекти”, обясни кметът на града Димитър Николов.

ДИМИТЪР НИКОЛОВ
ДИМИТЪР НИКОЛОВ

Но там, където няма такава възможност, е много добра идея, оцени промените той. “Във всеки град кметовете трябва да могат да действат според ситуацията, така че за София това е добър вариант за решение, а и за Бургас, когато това се налага”, допълни Николов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ