Напишете дума/думи за търсене

Как бебето да заспива по-лесно?

Един от начините бебето да разбере, че е дошло време за сън, е като се ориентира по определени знаци в средата, която го заобикаля.

Подходящото количество светлина е от ключово значение, тъй като подпомага работата на биологичния часовник на бебето. Човешкият мозък асоциира светлината и мрака с това кога е време за сън и кога – за събуждане. Притъмняването на помещението вечер и през нощта и излагането на бебето на ярка светлина с настъпването на деня подпомагат настройването на вътрешния му часовник. Oколо половин час преди вечерния сън всякакви силни шумове и стимули да бъдат сведени до минимум, а помещението – притъмнено.

Щом подходящата обстановка бъде създадена, идва времето за ритуалите, които бебето ще свързва с настъпването на времето за сън – топла баня, приспивни песнички, разказване на приказки и други. Ритуалите на вечерния сън да бъдат въведени колкото се може по-скоро след раждането на бебето – в идеалния случай между 6-ата и 8-ата седмица. Постоянството е от ключово значение – повтаряйте определени дейности всяка вечер, по едно и също време и в един и същи ред. Така бебето ще знае какво да очаква.

Ако оставяте/премествате бебето в леглото му едва след като вече е заспало, щом се събуди през нощта, което се случва многократно с всички бебета, то ще се почувства в непозната обстановка и ще има нужда от помощ, за да заспи отново“, обяснява д-р Гивън. Решението е да оставяте бебето в леглото му още в момента, в който се успокои и започне да се унася, но все още е будно. Така бебето ще се научи да се успокоява и да заспива само, и което е още по-важно – да го прави и при пробужданията си през нощта, което в общия случай е основната цел на повечето родители.

Вероятно сте чували за не един и два случая на родители, които скоро след раждането откриват приспивания ефект на возенето на бебето в кола и в продължение на месеци всяка вечер обикалят улицата с детето си, само и само да успеят да го приспят. Други се оказват в ситуация, при която със сетни сили вечер след вечер люшкат на ръце бебето си, докато издават монотонни звуци с уста, когато то вече е утроило рожденото си тегло.

До около петмесечна възраст повечето бебета вече са в състояние да заспиват сами и, ако вие все още правите това вместо тях, всъщност им пречите. Затова е важно да започнете да оставяте бебето само в леглото му преди да е заспало още в ранните месеци – като начало веднъж на ден, най-добре за първата дневна дрямка, когато шансовете за успех са най-добри. Полюшването и лекото потупване и масажиране на гръбчето имат доказан ефект при приспиването на малкото човече, но бебетата се развиват бързо и няма да се нуждаят от тези неща вечно. Особено важно за научаването му да заспива е навременно да му се осигури необходимата спокойна, сумрачна обстановка и да му се позволи да се научи да заспива само, след като е било утешено и успокоено.

Късното заспиване и преумората са враг на добрия сън на бебето. Точното време за заспиване е също толкова важно, колкото и ритуалът. Приблизително около осмата седмица нивото на мелатонин в организма на бебето се увеличава и то е готово да започне да си изгражда навик да заспива всяка вечер по едно и също време - по презумпция със залязването на слънцето и настъпването на вечерния мрак.

Тъй като диапазонът, в който се смрачава през различните сезони, е много широк, около 19:00-19:30 часа се смята за най-подходящото време за вечерен сън, а когато слънцето все още осветява помещенията е препоръчително за детската стая е да има щори или плътни завеси, които да бъдат спуснати. Ако държите бебето будно до късен час, прекалено многото стимули, нарушената регулация и многото преживявания от деня ще направят по-трудно приспиването му, вместо обратното, подчертава Търджън.

Добър признак за това, че бебето е готово да заспи, е неговото отпускане и успокояване – то става по-малко активно и може да изглежда отегчено или просто да се взира във вас. Не бъркайте това състояние с добро настроение. Следете за точния момент и не отлагайте началото на ритуалите по заспиването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ