Напишете дума/думи за търсене

5 полезни храни за бебето

За всяко бебе възрастта, в която започва да се захранва с плодови, зеленчукови и месни пюрета е различна.

Някои майки захранват бебетата си след 4-ия месец, а други след 6-ия. Обикновено захранването е съгласувано с наблюдаващия детето педиатър. Споделяме кратък списък с едни от най-полезните и важни за растежа на вашето бебе храни.

Банани

Бананите са една от най-любимите храни на растящите бебета. Те са богати на въглехидрати, които осигуряват енергия на вашето бебе, както и фибри, които се грижат за поддържане на здрава храносмилателна система. Ако бебето е по-малко, уверете се, че бананът е добре узрял. Не забравяйте и да го пасирате на фино пюре.

Сладки картофи

Сладките картофи са добър източник на калий, витамин C и фибри, бета-каротин, антиоксидант, който помага за предотвратяване на някои видове рак. Все по-често може да намерите от тях на пазара, а и много бебета ги предпочитат пред обикновените картофи заради приятния им и леко сладникав вкус.

Може да ги приготвите под формата на пюре самостоятелно или заедно с други плодове, зеленчуци, месо. Те са идеална храна, която може да бъде преход към консумацията на по-твърди храни от вашето бебе.

Риба

Рибата е отличен източник на протеини. Мазните риби, като сьомгата, осигуряват мастно-разтворими витамини, както и основните мазнини, които са важни за развитието и здравето на мозъка, очите и здрава имунна система. Но бъдете внимателни! Някои деца могат да развият алергия към риба. Преди да започнете да захранвате детето с риба, консултирайте се с вашия педиатър.

Авокадо

Авокадото е полезен плод за най-малките, който съдържа богата гама от хранителни вещества. То има най-високо съдържание на протеини в сравнение с останалите плодове, както и мононенаситени мазнини – „добрия“ вид мазнина, която помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Авокадото също може да бъде приготвено на фино пюре заедно с плодове и зеленчуци.

Моркови

Морковите съдържат големи количества бета-каротин, антиоксидант, който им придава оранжевия цвят. От своя страна бета-каротинът се преобразува във витамин А в тялото и играе важна роля в растежа и зрението. Има много разнообразни варианти на приготвяне на моркови. Бебетата ги обичат на пюре, пресен сок и в комбинация с пиле, риба и други плодове и зеленчуци.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ