Напишете дума/думи за търсене

Специална стая по Монтесори метод в детското отделение на "Софиямед"

За успешното лечение, особено при децата, освен професионалната медицинска грижа, важно значение има и провеждането му в подходяща среда, ангажираща тяхното въображение в позитивен аспект чрез игри и весели занимания.

Детското отделение на УМБАЛ „Софиямед“ създаде специална стая за малките си и пораснали пациенти, оборудвана с образователните дървени играчки и ролеви игри по методологията на Монтесори.

Визията, която посреща малките и пораснали пациенти на отделението и техните родители
Визията, която посреща малките и пораснали пациенти на отделението и техните родители

Те са подбрани така, че да спомагат по-доброто разбиране и развитие на речта, математическите умения, познанията в музиката, науката, социалните взаимодействия при децата.

Детската стая, адаптирана по Монтесори метода, разполага с игри и играчки, които подкрепят всеки аспект от детското развитие. Създава се съответствие между естествените интереси на детето и наличните дейности. Децата могат да се учат чрез собствен опит и със свое собствено темпо. Монтесори играчките отговарят на естественото любопитство и интерес и изграждат солидна основа за учене през целия живот.

Играта спомага за нормалното развитие на всяко дете и за формирането на детския характер и поведение. В играта детето проявява повече самостоятелност, отколкото в която и да е друга дейност. Всяка детска игра е целенасочена, организирана и осъзната. Тя отразява контакта на детето с околния свят. Чрез играта то опознава предметите, с които си служат възрастните. Детето се упражнява или получава нови знания. Освен действията с предмети в игрите децата упражняват и човешките взаимоотношения. Децата притежават естествен стремеж да опознават околната среда, подражавайки на възрастните.

Отделението по Детски болести на УМБАЛ "Софиямед" се помещава в база 3 на лечебното заведение на адрес: бул. "Джавахарлал Неру" 23, ж.к. Люлин 7.

В него работят лекари с дългогодишна практика по специалностите: детска пулмология, детска ревматология, детска гастроентерология, инфекциозни болести и обща педиатрия.

„Заедно предлагаме на родителите най-добрите възможности за лечение на техните малки и по-големи деца", коментира доц. д-р Елена Георгиева, д.м., началник на отделението, педиатър и детски пулмолог.

Отделението разполага с 26 легла, от които 2 за интензивно наблюдение и лечение. Благодарение на възможностите, с които разполага тази нова база на болницата, диагностичният процес се подпомага от последно поколение скенер, ядрено-магнитен резонанс и друга апаратура.

"Повечето от нашите специалисти преглеждат и в амбулаторията на ДКЦ "Софиямед" - Люлин с направление по НЗОК, така че ще се радваме да може своевременно да консултираме и помагаме по различни педиатрични проблеми", допълва доц. Георгиева.

Освен с апаратура и специалисти, отделението разполага със самостоятелни стаи за настаняване със собствен санитарен възел, Wi-Fi връзка и приказен интериорен дизайн.

Още със слизането от асансьора пред погледа на децата и техните родители се открива стилизирано пано - гора с приказни герои от съвременни детски анимационни филмчета - Маша и Мечока, Мики и Мини Маус, Мечо Пух и др. Коридорите в отделението пък са украсени от Миньоните, Том и Джери и други анимационни и герои от приказките.

Отделението работи с НЗОК.