Фолатът е жизненоважен по време на бременност, тъй като възпрепятства развитието на дефекти на невралната тръба у зародиша. От него има достатъчно много у аспержите.
Фолатът освен това предпазва сърцето, тъй като понижава нивата на хомоцистин – аминокиселина, свързана със сърдечносъдовите заболявания. Фолатът вероятно предпазва и от рак. Недостигът на фолиева киселина може да увреди ДНК и да доведе до туморни изменения в клетките. Една чаена чаша варени аспержи съдържа 263 мкг фолат, което е 66% от препоръчителния дневен прием. Ето още 5 полезни вещества, които се съдържат в аспержите.
Витамин B6
Той стимулира имунната система и е необходим за производството на антитела срещу редица заболявания. Играе важна роля, тъй като помага на организма да извлича енергия от храната. Според предварителните проучвания витамин B6 облекчава и усещането за дискомфорт в периода преди настъпване на менструация, а също така помага да се преодолее гаденето в ранните етапи на бременността.
Влакнини
Неразтворимите влакнини са важни за храносмилателния тракт, а разтворимите понижават холестерола. (В една чаена чаша аспержи се съдържат около 3 г влакнини.)
Глутатион
Той е ензим, който действа като антиоксидант, притежава способността да неутрализира карциногенните и да предпазва клетките от пораженията на свободните радикали.
Рутин
В комбинация с витамин С този антиоксидантен флавоноид укрепва и предпазва кръвоносните съдове.
Сапонини
Те се свързват с холестерола и възпрепятстват абсорбцията му в храносмилателната система, като по този начин предотвратяват сърдечносъдови заболявания.
Най-добре е да приготвяте аспержите на пара или в микровълнова фурна. Важно е да се отбележи, че връхчетата съдържат най-много фитохимикали.
Коментари (0)
Вашият коментар