Напишете дума/думи за търсене

Какъв тип майка сте? Проверете

Знаете ли, че някои психолози разделят майките на 5 основни типа в зависимост от тяхната емоционалност, навици и черти в характера? Ето какви са те.

Майката перфекционист

Понякога сте свръхконтролираща, дори и да не искате да си го признаете. Изпитвате непрестанен страх нещо да не се случи с вашето дете и се опитвате да го опазите от всичко.

Склонна сте да го критикувате, когато поотрасне, но не и без причина. Държите всичко да се случва по план и още отсега имате ясна идея за какво бъдеще мечтаете що се касае до развитието на малчугана.

Изисквате много, но давате още повече. Вие сте като орлица над семейството си. С порастването си обаче, е възможно детето ви да смята, че неговото мнение не е достатъчно важно. В стремежа си да осигурите най-доброто за малчугана, е възможно да го лишите от чувството за свободно изразяване на мислите и желанията.

Емоционалната майка

Това е най-хаотичният стил сред всички. Често сте разтревожена и емоционална. Вашето поведение като родител се определя от настроението ви. Ако имате проблеми, терзания и кризи в личния си живот, това се усеща и от децата, защото го предавате и на тях несъзнателно.

Опитвате се да сте сдържана, когато се налага, но характерът ви е на чувствителен и емоционален човек, затова може да се каже, че дори самата вие не сте виновна за „избухванията си“. Разбира се, имате и своите огромни плюсове. Хора, като вас, изразяват много дълбоко любовта към детето си и го обсипват с цялата нежност, която може да има в една майка. Емоциите, които по-често ви пречат в живота, в този случай ви помагат да отгледате едно дете, което чувства сигурност и топлина.

Майката най-добър приятел

Дори детето ви да е съвсем малко, вие го приемате като равен член от семейството. Независимо от възрастта му, вие му говорите като на голям човек. Давате право на избор от съвсем ранни години и сте много либерална. В същото време не изпускате контрола във възпитанието и сте съвсем наясно докъде се простират границите на това да разглезите детето. Вие сте безкрайно разбираща, рядко повишавате тон. Правите го, когато положението е наистина е излязло извън контрол. Именно затова сте и в ролята на „доброто ченге“ вкъщи.

С годините детето ще започне да ви приема като своя най-добър приятел. Ако вече малчуганът ви е пораснал, то ще забележите, че ви споделя всичко и при него липсват типичните тайни за възрастта и ревностно пазене на личното пространство.

Обсебващата майка

Дори и да звучи като упрек, всъщност да бъдеш обсебваща майка не е лошо. И няма нищо срамно в това да си го признаете. Това са майките, които са толкова погълнати от мисълта за грижата за детето и любовта си към него, че са наистина неспособни да го приемат като индивидуална личност. Дори да минават години, това трудно ще се промени. Обикновено в този тип майки спадат жените, които дълго време да се борили за дете. И сега – когато вече го имат, са отдадени на на 100, а на 200 %. Може би

Неоспоримото ви предимство е, че нямате равна в това да оказвате помощ и да сте опора в трудни моменти. Вие сте лоялна, жертвоготовна и поставяте винаги чуждите нужди преди своите. Добре е обаче понякога да мислите и за своите собствени и да приемете, че детето ви някой ден ще може да се справя и без вашата помощ.

Майката-балансьор

Казват, че този тип съставлява едва 10% от майките. Майката-балансьор съчетава в себе си качествата на останалите 4 типа. Тя е емоционално уравновесена, гледа на своите деца като на индивидуални личности и само им помага, когато се налага, по пътя им в живота.

Още когато детето е бебе, тази майка не изпада в критични състояния на свръхтревога. Тя е спокойна и уверена, че може да намери решение на всичко. Не си задава толкова често въпроси като „Добра майка ли съм“ и „Греша ли някъде?“, защото е уверена, че прави всичко правилно.

Майките балансьори обикновено са най-често жените, които избират да се върнат в офиса скоро след раждането. Те се опитват да бъдат еднакво дейни в майчинството и в кариерата.

В кой тип се открихте?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ