Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем, когато избираме столче за кола?

Популярното бебешкото столче за кола е една от най-важните вещи за детето ни, ако възнамеряваме да го превозваме с автомобил. Ако при изписването на мама и новото бебе от болницата възнамеряваме да ги вземем с колата, то още тогава трябва да сме готови и оборудвани с такова приспособление.

Колкото и да ни се иска да гушкаме нашия нов млад член от семейството през целия път, експертите по сигурност съветват да не го правим. Най-добрата сигурност за децата – това са специалните столчета за кола. Именно те ги предпазват най-добре от травми, получени вследствие на пътно-транспортни произшествия.

Но как да изберем най-доброто столче за нашите нужди?

Особености на столчето за новородено

През първите две години от живота си децата е най-добре да се возят в обърнато с гръб към движението столче тип „кош“. Задължително е той да има присъединителна система, с която да се прикачи към обезопасителните колани на самия автомобил.

По принцип най-малките бебета правят изключение от наредбата, според която всички деца под 36 г. и 150 см ръст трябва да се возят на задната седалка. Помнете обаче, че ако решите да возите своето малко отпред, е задължително преди това да изключите еърбега на автомобила.

От какво ни предпазва столчето?

Целта на столчето не е да ограничава детето, а да даде определена степен на сигурност и контрол върху ситуацията на родителите. Първите столчета за коли се появяват през първата половина на миналия век, като тяхната роля не е толкова безопасността на детето от ПТП, колкото то да бъде издигнато на подходяща височина, за да бъде видимо за водача на автомобила.

Едва през втората половина на двайсети век се появява концепцията за осигуряване на сигурността на пеленачетата и малките деца при възникване на ПТП. Малко след 1970 г. приспособлението вече става изискуемо по закон според нормативната база на Съединените американски щати.

Въпреки всичко осигуряването на безопасност за децата при инциденти не е единствената причина, поради която ние, родителите, имаме нужда от такова столче. Представете си ситуация, при която при по-рязко спиране на автомобила малкото бебе се преметне под седалките? Колкото до по-големите дечица на 2 и повече години – те рядко са в състояние да проявят разбиране и търпение, що се отнася до седенето на едно място за продължителни периоди от време.

Столчето за по-големи деца

С напредването на възрастта на вашия малчуган ще откриете, че столчето често умалява със зашеметителна скорост. Някои родители още на шестия месец забелязват, че кошчето за пеленачета вече е тясно за техния наследник.

Всъщност нито българското законодателство, нито педиатрите определят конкретна възраст по отношение на това как да се вози детето. Основните критерии за преценка са теглото и ръстът на малкото.

Според стандарта децата до 9 кг се возят в кошче с гръб към движението. За тези над 15 кг обикновено се минава на столче, обърнато напред към посоката на пътя. И в двата случая столчетата трябва да бъдат снабдени със система, присъединена към автомобила. По-късно може да си останете само със столче тип „седалка“.

Столчета за мултифункционални родители

За тези от нас, които много пътуват, както и за онези, които съвсем рядко им се налага, малкото да използва кошче за кола – за всеки има подходящо оптимално решение.

Различните видове комбинирани детски колички могат да включват конфигурация със столче за кола. По този начин, ако пътувате често, ще спестите пространство за повече багаж. Ако нямате собствен автомобил или като цяло рядко качвате бебето в него, може при нужда да разглобите кошчето от количката и да го използвате.

Ако пък активно ползвате повече от един автомобил, би ви създало доста сериозен дискомфорт постоянно да местите едно и също бебешко столче от едната кола в другата. Помислете за вариант, който е достатъчно икономичен и пасва на вашия личен казус.

Когато времето ни притиска в избора на столче за автомобил за нашето бебе, помощ може да намерим в онлайн магазин.