Напишете дума/думи за търсене

Къде да спят бебетата близнаци

Източник: Pixabay

Макар да са „съквартиранти“ още от утробата, бебетата близнаци скоро се появяват на бял свят като две самостоятелни личности. Но къде да спят близнаците? В едно или в две легла, с една или с две завивки? Кое е по-полезно за тях и за вас като родители? Прочетете в следващите редове.

Близнаците в една стая с родителите

Специалистите препоръчват близнаците да спят в родителската стая поне в първите 6 месеца, дори до година. В най-добрия вариант следва да са съвсем близо до спалнята на възрастните, за да не се налага да ставате нощем.

Това положение дава доста повече спокойствие за родителите през нощта, особено в периода с нощното кърмене или коликите. Когато чувате децата и те са само на една ръка разстояние, самите вие ще спите по-добре и ще се справяте с нощните ситуации с по-малко усилия.

Едно или две бебешки легла

Друг често срещан въпрос за бебетата близнаци е дали могат да спят в едно бебешко легло, или е по-добре да са в отделни.

Спането в общо легло на пръв поглед е безобидно – те са свикнали да делят едно пространство, а и новородените не се движат твърде много. Специалистите обаче смятат, че най-безопасно е, когато от самото начало бебетата имат собствено място за сън. Това означава не само отделни възглавници и завивки, а и отделни легълца или поне преграда между тях. Това е лесно за постигане, ако изберете съвременни бебешки легла за близнаци.

Бебешко легло за близнаци

За новородените и за техните родители специалистите препоръчват специални бебешки легла за близнаци. Те приличат на двойни легла с преграда по средата, която позволява на децата да бъдат съвсем близо едно до друго, като в същото време имат собствени зони за сън. Такова легло можете да поставите до вашата спалня, за да наглеждате и двете деца еднакво лесно през нощта.

Друг вариант е да изберете две отделни бебешки легла, които да инсталирате точно едно до друго. След време може да ги преместите в детската стая и да ги разположите по удобен за вас и за децата начин.

Специални модели са двойните бебешки кошари, върху които се монтират две малки подвижни креватчета за новородени. Такава кошара може да използвате за съня на бебета до 6-месечната им възраст, а след това да ги преместите в традиционните им креватчета. След като отстраните кошчетата за сън, може да използвате кошарата за игра през деня. Ако е сгъваема, може да ви служи добре дори за пътувания и ваканции.

  • Ключови думи: