Напишете дума/думи за търсене

Безопасно ли е бебето да спи по корем

Новите родители получават много информация, когато става въпрос за бебешкия сън. Сред най-важните съвети е този относно позата на лежане.

Дали бебето да спи по гръб или може и по корем? И какво се случва, ако се събудите посред нощ и заварите бебето си, лежащо по коремче? Ето какво трябва да знаете, за да можете вие ??и бебето да си починете спокойно по безопасен начин.

Добре ли е бебетата да спят по корем?
Краткият отговор е “не”. Бебето, което спи по стомах, получава по-малко въздух. Това увеличава шанса за настъпване на Синдрома на внезапната детска смърт.

На каква възраст бебетата могат да спят на корема си?
Педиатрите препоръчват това да стане едва след първия му рожден ден. Обикновено на този етап бебетата могат да седят без опора и умеят да се обръщат от корем на гръб и обратно. Това изисква добър контрол на главата и таза и се предполага, че бебето е достатъчно силно, за да се върне в сигурна позиция, ако има нужда.

Какво да правите, ако бебето се обръща, докато спи?
Изпълнихте своята част и приспахте бебето в позиция по гръб. Но както всяка нова майка знае - независимо колко изтощени сте, не можете да не се събудите посред нощ, за да направите корекции, ако откриете, че рожбата ви спи по корем.

Добрата новина е, че в зависимост от възрастта на бебето може да не е необходимо да правите това. Ако детето ви е на около 6 месеца и има добър контрол на главата и таза (което вероятно е така, ако се преобръща много), тогава не е необходимо да обръщате бебето по гръб. Разбира се, ако случайно сте станали, продължете и коригирайте позата му. Внимателно го обърнете по гръб. Следните съвети също ще ви помогнат за запазване на безопасността през цялата нощ:

  • Насърчавайте бебето си да прекарва достатъчно време в игра по корем, когато е будно. Така то ще има достатъчно практика да се обръща само по гръб, а вие ще можете да го наблюдавате, докато се усъвършенства да го прави.
  • Дръжте креватчето далеч от играчки и тежки одеяла.
  • Използвайте твърд матрак за креватчето и се уверете, че отговаря на стандартите за безопасност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ