Напишете дума/думи за търсене

7 начини да облекчим запека при бебето

За новородено, чийто стомах все още свиква с „живота отвън“, малки проблеми с корема са неизбежни.

Ако бебето ви се суети, превива или мрънка, сякаш нещо го мъчи, може да има храносмилателни проблеми. Независимо дали става дума за газове, запек или диария, ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на вашето мъниче.

Бебешко колело

Докато лежи по гръб, хванете крачетата на бебето и имитирайте с тях каране на колело. Трябва всяко бедро да се притиска към корема. Така ще помогнете за облекчаване на запека.

Опитайте адаптирана формула, вдъхновена от кърмата

Разбира се, това, което влиза в корема на вашето бебе, може да има ефект върху храносмилателната му система. Клинично доказано е, че пробиотиците и диетични фибри, намиращи се в майчиното мляко, подпомагат за здравето на червата и имунната система, като насърчават растежа на добри бактерии в червата. Опитайте адаптирана формула, вдъхновена от кърмата

Ако кърмите, си водете дневник на храненето

Ако бебето ви е кърмено, проблемите с корема може да се дължат на нещо, което сте яли. Опитайте да водите дневник и проследете как бебето реагира на определена храна. Млечни, листни зелени зеленчуци, чесън и пикантни храни често се появяват като проблемни храни, но проучванията показват, че тези обичайни заподозрени не засягат последователно всички бебета. Ако намерите взаимовръзка, ограничете приема на съответния продукт, от който е предизвикана реакцията.

Опитайте хранене на поискване

Оставянето на сигналите за глад и нахранване на бебето да ръководят графика на хранене се нарича отзивчиво хранене, известно още като хранене при поискване. Отзивчивото хранене помага на бебетата да се научат да саморегулират навиците си и гарантира, че техните нужди са удовлетворени. Също така помага да се поддържа здрава храносмилателна система. 

Опитайте промяна на позицията

Точната причина е загадка, но някои медицински специалисти смятат, че коремните газове могат да допринесат за колики при бебетата. Ако не друго, то със сигурност може да влоши плача. Един от начините да помогнете на бебето да намери облекчение е да опитате да превключвате позиции. След хранене, поддържайте бебето си изправено за 15-30 минути, за да помогнете на тези неудобни въздушни мехурчета да се издигат нагоре и навън. Опитайте и коремното време (разбира се винаги под наблюдение), тъй като това действа като естествен масаж на корема на вашето бебе и може да помогне за отработване на упорити газове.

Използвайте формула с хидролизирани млечни протеини

Хидролизираният млечен протеин е този, който е частично разграден от химическа реакция с вода. Това е научно обяснение, но важното е да знаете, че тези протеини са лесни за усвояване от страна на тепърва развиващите се коремни системи. 

Използвайте шише с дупка, която е подходяща за намаляване на газовете 

Ако биберонът на бутилка е с твърде голяма дупка, това може да накара бебето да поеме вповече и твърде бързо. Това ще доведе до газове. Ето защо трябва правилно да подберете шишето.

Разбира се, има моменти, когато най-доброто нещо е да се обадите на вашия педиатър. Ако бебето ви не напълнява или е блокирано от запек (което може да доведе до задържане на газове), е време да се обадите на вашия лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ