Напишете дума/думи за търсене

Генна аномалия води до помятане

Проф. Гроздински преглежда бременна с ултразвуков апарат

Бременните да се тестват за тромбофилия

Бременността е тежко време за вените. Плодът наедрява, притиска коремните вени и нарушава дренажа им. Получават се разширени вени на краката и отоци. В някои случаи се запушват дълбоките вени (дълбока тромбоза), обяснява проф. Лъчезар Гроздински.

Притискането и коагуалните промени обаче рядко причиняват дълбока тромбоза. Но ако жената е с вродена генна аномалия на съсирването, може да се стигне до нея. Тромбофилията (повишено съсирване на кръвта и образуване на тромби) не е съвсем рядка. Имат я 3-5% от хората, но без да се изследват те няма как да го знаят. Ето защо, ако бременната има близки роднини не с разширени вени, а получили венозна тробоза или емболия, нека да си направи тест за тромбофилия.

Този дефект може да доведе до поредица от аборти. Гинеколозите са наясно с него и жени, които трудно задържат плода, също минават на тест.
Компресията на вените от плода не може да се избегне. При разширени вени или отекли крака се носи ластичен чорапогащник. Той подобрява действието на мускулната помпа и изтласкването на венозната кръв от краката.

Повърхностният тромбофлебит не е опасен, но изисква специфично лечение. Диагнозата е лесна, защото се вижда как вената се зачервява, става твърда и почва да боли. Жената може да си постави диагнозата и сама.

Дълбоката тромбоза обаче е коварна. При нея отича подбедрицата и дори бедрото на единия крак, съчетано с болка. Крайникът става синкав и малко по-топъл. Това може да причини сериозно усложнение - белодробна емболия, ако се откъсне съсирек. Макар и рядко, стига се и до смърт.

Ако е запушена вената в областта на бедрото или зад коляното, тогава се подува подбедрицата, обикновено с твърд оток. Причината е, че тромбът е запушил вената и кръвта не може да се дренира от крайника.

Ако се запуши вена в корема (илиачна вена), отича целият крайник и това са по-тежките случаи. При бременните състоянието е драматично с тежък твърд оток и болка, леко посиняване или зачервяване на крака. Има и сърцебиене и лека температура.

Най-опасно е, когато има оток и болка в крака и това се съчетае с пристъпен задух и болка в гърдите. Това е белодробна емболия. Изявата й зависи от нейната тежест - от лек дискомфорт с бодеж в гърдите и лек временен задух до внезапен задух с прилошаване и сърцебиене. Тогава е нужно спешно лечение, тъй като животат на майката и на бебето е застрашен.

Лечението с хепарин не уврежда плода

Ако се установи повърхностен тромбофлебит или дълбока тромбоза, се приемат с медикаменти против съсирване. Обикновено това са различни форми на хепарина. Такова лечение не уврежда плода. "Лекувал съм успешно много бременни с дълбока венозна тромбоза. Те родиха здрави деца и постепенно се възстановиха, казва проф. Гроздински. Рискът да се развие белодробна емболия, след като лечението е започнало, е нищожен. То е много ефективно."

Доплерово изследване

Добре е бременните да се движат повече, ако плодът е стабилен и нямат контракции. Така се избутва кръвта от краката към сърцето. Но не бива, разбира се, да се прекалява. А при обездвижване се задържа кръв в крайниците и може да се стигне до венозна тромбоза.

Ако бременната има болезнен оток и проблеми с вените, да отиде на ангиолог и да се подложи на доплерово изследване. Това важи особено ако жената има тромбофлебия по наследство. Тогава може да се започне профилактика с хепарин. Днес медицината има достатъчно диагностични и лечебни средства, за да се справи с този проблем, стига жената да е наясно с възможните усложнения.

Жените вече раждат в по-зряла възраст, когато имат варикоза. С бременността тя се задълбочава. Има значение и наддаването на тегло през 9-те месеца.

Жените да спят по гръб или наляво

Важна е позата на спане при напреднала бременност. Ако жената спи на дясната си страна, се компресира дясната празна вена от натиска на бебето. Тази вена минава в корема и дренира кръвта от краката и част от вътрешните органи. При нейната компресия се блокира голям обем кръв, която би трябвало да отиде в сърцето. Но тя не стига до него и то работи напразно. Това създава проблем на целия организъм. По-добре е бъдещите майки да спят по гръб или наляво.

Трябва и да избягват обезводняването, което сгъстява кръвта (особено през лятото) и повишава съсирването й.

Проблемите с вените по време на бременността изчезват след раждането, но не напълно. Леките случаи на разширени вени могат да се лекуват с хапчета, които подобряват тонуса им, или пък с носене на ластични чорапи. Сега има и лечение с инжекции за склерозиране на вените, когато те са по-малки или средно големи.

При по-сериозни случаи може да се стигне до аблация или изгаряне на вената с лазер. В нея се вкарва лазерен катетър и тя се изгаря по цялата й дължина, лазерът се вади, а вената се слепва. Това е модерното лечение. Най-тежките случаи с огромни вени, които не са подходящи за лазерна аблация, се оперират.

Още статии за здравето по време на бременност четете на сайта 24zdrave.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ