Напишете дума/думи за търсене

Как да не се обезсърча да кърмя?

Не допускайте да бъдете обезсърчавана, когато взимате решение да кърмите

В наши дни този напълно нормален и естествен вид хранене на бебето е повече изключение, отколкото правило.

Когато неопитната майка се опитва да кърми, тя може да се сблъска с голям скептицизъм от страна на приятели и роднини. Вероятно е да чуете следните реплики, ако сте една от тях: „Ти ще кърмиш?“, „Малцина успяват“, „Защо се мъчиш да правиш това?“, „С гърди като твоите няма да успееш“, „Бебето е гладно. Какво искаш да докажеш, като го измъчваш от глад?“

Дори и да е необяснимо защо, винаги ще се намерят някои ваши познати, които ще ви карат да се откажете. Голям процент от жените, които желаят да кърмят, успяват да го правят в родилния дом и през следващите няколко дни или седмици (с изключение може би на първия и втория ден вкъщи). Впоследствие много от тях започват да си мислят, че няма да успеят да продължат и се отказват. Казват си на ум: „Нямам достатъчно мляко“ или „Бебето не понася моето мляко“ или „Млякото ми вече започна да не му стига“.

Ситуацията може да се утежни, когато чувате коментари от други членове на семейството и бабите на бебето. Затова е необходимо да промените психическата си настройка и да се абстрахирате от думите на околните. Жена, която се опитва да кърми, трябва да чувства, че върши най-естественото нещо на света, и да приема, че както всички други - ще успее. Също така да получава подкрепа, а не да смята, че се опитва да прави нещо трудно и необикновено.

Ако нямате доверие в себе си, непрекъснато ще се чудите дали няма да се провалите в това начинание. Ако някой ден бебето плаче малко повече от обикновено, първата ви мисъл е, че млякото ви е намаляло. Ако пък бебето получи колики или повърне, вероятно ще заподозрете за главен виновник кърмата си. Не позволявайте на тревогите си да ви накарат да прибегне към шишето с изкуствено мляко. С други думи - съчетанието на майка, неуверена в своите възможности за кърмене, с наличието на готова изкуствена млечна смес представлява най-сигурен път към неуспеха в натуралното хранене. Или обратното - за да успеете в кърменето, продължавайте да го правите и не прибягвайте до АМ, преди да е категорично установено, че детето ви не получава достатъчно храна и няма друг вариант.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Разбира се, ако усещате силен дискомфорт и имате разранени гърди, които не минават, изборът да спрете да се насилвате, е изцяло ваш. Следвайте естествените инстинкти на тялото си и се доверявайте на своята интуиция, независимо какво чувате отстрани. Вие най-добре знаете какво е най-добро за детето ви, защото сте неговата майка.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ