Напишете дума/думи за търсене

Излагането на слънце трябва да се увеличава постепенно

Пряката слънчева светлина съдържа ултравиолетови лъчи, които образуват в кожата витамин B.

Хубаво е кърмачетата и по-големите деца да прекарват известно време на слънце. Излагането трябва да се увеличава постепенно, за да се избегнат изгаряния, особено при силни лъчи и лек вятър. Прекомерното застояване е неразумно дори когато бебето в свикнало. Силното изгаряне от слънце е също толкова опасно, колкото и топлинното. Когато оставяте бебето да спи навън в количката, трябва да имате предвид колко ще го пече директно, особено като го поставяте на ново място през пролетния и летния сезон.

През лятото може да започнете да излагате на слънце едно дете веднага щом се затопли времето. Когато е над 5 кг, то е достатъчно пълно, за да не изстине при събличане навън. При по-хладно време излагайте само краката му. Ще трябва да изчакате обаче, докато очите му свикнат със слънчевата светлина, преди да можете да излагате и личицето му.

Обърнете го така, че темето да е откъм слънцето. Тогава веждите ще пазят очичките му. Най-добре е да има шапка и спуснат сенник на количката. През зимата можете да го излагате на слънце през отворен прозорец, стига стаята да е достатъчно топла и вятърът да не го духа директно.
Започнете с 2 минути и увеличавайте слънчевата баня с по 2 на ден. Половината време излагате гърба, половината — корема. Не се препоръчва повече от 30 минути облъчване, особено през лятото. При топло време е важно бебето да не се претопля при слънчевата баня. Сложете го да легне на повърхност, която не го запарва. Ако все пак се зачерви, значи му е горещо.

При силно слънце на плажа кърмачето трябва да се държи само на сянка през първите два дни. Даже и тогава нежната му кожа е твърде вероятно да изгори. Бебето, което седи или пълзи, се нуждае от шапка на плажа или когато е на слънце. И помнете, че кожата се зачервява едва няколко часа след изгаряне от слънцето. Винаги нанасяйте добър защитен продукт, подходящ за нежната бебешка кожа. Родените през лятото могат да се изнасят още през втората седмица след завръщането от родилния дом и да се оставят в стая при отворен прозорец.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Излагането на слънце ще е безопасно, ако спазвате следните препоръки:

1. Бебетата и подрастващите трябва да избягват директното излагане на слънчевите лъчи, особено през първата година от живота им.



2. Избягвайте излагането на слънце в средата на деня (между 11 и 15 ч.)



3. Подходящо облекло (с UV защита):

шапка за слънце, която да покрива и врата

дълги, тънки панталони

свободна фланелка с дълги ръкави

обувки или детски чорапи

слънцезащитни очила, когато детето е достатъчно голямо, за да ги носи

4. Преди излизане, нанесете специален слънцезащитен крем за деца върху всички незащитени участъци на тялото, като ръцете, лицето или шията.



5. Да се стои колкото е възможно по-дълго под чадър или сенник.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ