Напишете дума/думи за търсене

По колко трябва да наддава бебето в първите месеци?

Снимка: ДАК

Отговор на въпроса на Мария Христова.

Тегловният прираст (наддаването на тегло за определен срок от време) е особено важен (но не единствен) показател, от който могат да се правят изводи за правилното физическо развитие на детето. Той може да варира в много широки граници.

През първата седмица след раждането теглото може физиологично да спадне с до 10% от това при раждането поради загубата на течностии по-слабия прием на храна.

Храненето се подобрява със заместването на коластрата с кърма, а също и с усъвършенстване на техниката му както от страна на майката, така и от страна на детето. Обикновено теглото при раждане се възстановява до края на втората седмица, след което през първото тримесечие тегловният прираст е по 25-30 грама дневно (600-900 г на месец).

През второто тримесечие децата наддават по около 20 г дневно (500-700 г на месец), през третото тримесечие - по 15-18 г дневно (400-600 г на месец), и през четвъртото тримесечие - по 10-13 г дневно (300-400 г на месец). Най-общо детето удвоява теглото, с което се е родило, към 4-ия-5-ия месец и го утроява към края на първата година, когато тежи около 10 кг (8 - 12 кг).

Българските кърмачета наддават по-интензивно през първите 6 месеца и по-слабо по-късно.

Особено важно е децата да бъдат само кърмени (за предпочитане) или хранени само с адаптирано мляко поне до 6-ия си месец. Едва тогава следва да се въвеждат другите храни (каши, пюрета и пр.). Една от причините за това е, че през най-ранната възраст най-интензивно расте и се развива нервната система и детето се нуждае от храна, от която да му расте мозъкът, а не дупето.

Доц. Атанас Мангъров, специалист по детски и инфекциозни болести, шеф на детското отделение и реанимация в Инфекциозна болница - София
Доц. Атанас Мангъров, специалист по детски и инфекциозни болести, шеф на детското отделение и реанимация в Инфекциозна болница - София
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ