Напишете дума/думи за търсене

Бебето ми има тъмни кръгове под очите

Обикновено свързваме тъмните кръгове под очите с вида на по-възрастен човек, като причини за това най-често са недоспиване, липса на течности, стрес или проблеми с бъбреците. Рядко може да ни дойде на ум, че едно малко бебе също може да ги има. Само че без да има някой от изброените проблеми. Кожата му е прекалено перфектна, а то е още толкова малко, че наистина няма как да предположим, че е възможно.

Нормално ли е? Да, колкото и странно да звучи – напълно нормално е. Има ред причини, които могат да стоят зад това. Кожата под очите е по-тънка и чувствителна, отколкото на което и да е друго място. Това означава, че кръвоносните съдове, които са разположени там, могат да направят зоната по-тъмна. Възможно е кожата на вашето бебе на това място да е по-фина, отколкото при други и точно затова кръговете да изглеждат малко по-зебележими.

И тук роля играе генетичната предразположеност. Възможно да се прояви още от най-ранна възраст. Огледайте се дали нямате такава тенденция в рода и веднага ще разберете откъде произлизат кръговете под очичките на вашето дете. Друга причина може да се окаже системното недоспиване в бебешките години, дългите часове, прекарани в плач. Особено в периода около никненето на зъбките. Не е нужно да се притеснявате, защото с времето ще избледнеят и няма нищо притеснително.

Ако бебето ви има по-тъмен цвят кожа, това също може да изглежда като кръгове около очите.

Понякога обаче тъмните кръгове могат да са причинени от различни неща. Алергични състояния като ринит, бактериална инфекция в синусите, могат да причинят кръгове под очите му. Говорете с лекар, ако се притеснявате или мислите, че вашето бебе има инфекция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ