Напишете дума/думи за търсене

4 симптома, които показват, че жегата влияе на бебето ви

СНИМКА: https://www.greenprophet.com

Бебетата и малките деца са особено чувствтелни спрямо темепратурните промени. Летните горещини може да им се отразят неблагоприятно, като стресират все още неукрепналия им организъм.

Тъй като малчуганите не могат да се грижат сами за здравето си, тази роля се поема от родителите. Наблюдавайте децата внимателно, следете винаги да са добре хидратирани и да не са на прекалено горещи места.

Симптомите, за които трябва да внимавате са:

1. Зачервявания и суха кожа

Сигурно си мислите, че няма как да не забележите, ако по кожата на детето ви се появят червени петънца или започне да се напуква. Често обаче родителите подценяват тези симптоми. Затова докоснете челото на малчугана. Ако ви се стори прекалено топло, незабавно вземете мерки – отидете в по-хладно помещение, дайте му вода и т.н. Имайте предвид, че температурата, ако става въпрос за топлиннен удар, не се сваля особено лесно.

2. Лесно разсейване и отпадналост

Ако забележите, че малчуганът все по-трудно се концентрира върху лицето или жестовите ви, значи горещото време му влия лошо. Мудното поведение, отпадналостта и повишената раздразнителност са признак, че детето ви е подложено на някакво външно дразнение. Затова не пренебрегвайте симптомите.

3. Отказ от приемане на течности и липса на потене

Горещините дехидратират тялото на детето ви. Ако забележите, че то отказва да пие вода или каквато и да било друга течност, внимавайте. Апатичното отношение от страна на малчуганите винаги подсказва за наличието на някакъв проблем. В топлото време това може да сигнализира, че тялото му е подложено на стрес. Отказът от прием на течности комбиниран с липсата на потене е сериозено състояние, на което незабавно трябва да обърнете внимание и да се консутрате с педиатър.

4. Сменяте по-малко памперси от обикновено

Както вече стана ясно, неукрепналият организъм е много чувствителен при горещини, затова не е изненадващо, че се забавят някои процеси в тялото, като обработването на храната. Това може да доведе до по-рядката смяна на пелените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ