Напишете дума/думи за търсене

"Възпитателното" напляскване увеличава риска от проблеми с психичното здраве на детето

Децата, които са получавали шамари от родителите си с възпитателна цел, е по-вероятно да имат проблеми с психичното здраве и да проявяват антисоциално поведение, когато пораснат, съобщава британският „Индипендънт“.

Повишена агресивност и познавателни проблеми са други странични фактори, които изследването свързва с насилието над децата. Изследователите от Тексаския университет в Остин и университета в Мичиган анализирали мета-данни, събирани в период от 50 години, които включват повече от 160 000 деца.
Изследователите използват термина „напляскване“ за да обозначат „удрянето на децата по задните части или по крайниците с отворена ръка“. Те открили, че развитието на 13 поведенчески проблема е свързано до голяма степен с „напляскването“, като негативните последици от него продължават да бъдат видими дори в зряла възраст.
Тези 13 проблема включват повишена агресия, по-антисоциално поведение, проблеми с психичното здраве, по-негативни отношения с родителите, по-ниско самочувствие, промени във моралния компас и затваряне дълбоко в себе си.
„Напляскването на децата, за да се накаже лошото поведение е широко разпространена практика, но въпреки това въпросът за нейната ефективност и целесъобразност е забулен в невежество. Данните от изследване не показват никакви доказателства, че напляскването може да подобри поведението на децата. Точно обратното, то е свързано с появата на множество проблеми в тяхното развитие“, заключват изследователите.
„Родителите, които все още използват физическо насилие срещу децата си, хората, които го препоръчват и законите, които позволяват съществуването на тази практика, трябва да преосмислят вижданията си, тъй като няма никакви данни, че напляскването има каквото и да било позитивно влияние върху децата“.


Проучване на УНИЦЕФ разкрива, че 80 на сто от децата по света са подложени рутинно на удари и дори на побой от своите родители под претекст, че е с възпитателна цел.
В наши дни, на наша територия, много често можем да чуем изречението: мен, като са ме поступвали, не съм ли станал човек? Споделете в коментари коя позиция заемате - твърдо против всякакви възпитателни методи от такъв характер или по-скоро не го изключвате съвсем?

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ