Напишете дума/думи за търсене

Мотивирайте децата си да имитират различни емоции

Когато детето ви тръгне на училище, ще се чувствате много по-спокойни като родители, ако то бързо се приятели със съучениците си и лесно общува с околните.

Разбира се, нормално е в началото да бъде малко срамежливо, но с времето това да се промени. Все пак има няколко неща в отглеждането му, с които да сте сигурни, че то ще стане малко по-общително.

Насърчавайте го да ви гледа в очите

Насърчавайте детето си, когато разговаря с някой човек, винаги да го гледа в очите. Обяснете му, че така се засилва ефективната комуникация и се изгражда чувство за увереност. Малчуганите може да се нуждаят от практика всеки ден. Затова им измислете игра, в която трябва да разказват една история на някоя от плюшените си играчки, докато я гледа в очите.

Научете го да разпознава емоциите

Мотивирайте децата си да имитират различни емоции като радост, гняв, вълнение, пакости, странност, нервност, умора, опасност и т.н. Даже може да го превърнете в игра, карайки го да се съревновава с вас. Който е по-убедителен в представянето на емоцията, печели. Не по-малко важно е да разговаряте с малчугана за това какво ви прави щастливи или нещастни. Така ще възпитате у него състрадание и такт, когато разговаря с околните.

Нека използва думи като „благодаря“ и „моля“

Насърчавайте децата да говорят, като винаги започват разговора със „здравей“ и се интересуват от това как се чувства човека срещу тях. Позволявайте им да задават въпроси на всякакви теми и когато комуникирате с тях, се старайте да включвате в речта си думи като „моля“, „благодаря“ и т.н.

Намерете му подходяща почва

Едно самотно дете може да има затруднения в комуникацията с околните. Ваша задача като родител е да намерите средата, в която малчуганът ще се чувства достатъчно комфортно, за да изрази емоциите си. Това може да е не само училището, но и площадката за игри или театралния курс.

Как да помогнем на детето да бъде по-общително и по-малко стеснително?

Избягвайте:

Натрапчиво да търсите уединени места, за да останете на спокойствие сами – вие и детето.

Да го критикувате публично.

Да го притеснявате в присъствието на неговите приятели.

Да слагате етикет "срамежливо". Независимо от този явен факт само ще задълбочите проблема.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Да допускате други хора да поставят етикет "срамежливо". 

Да карате детето да говори насила, нито да се държи по-общително. Амбицията в това отношение само ще влоши нещата. Обяснете спокойно какво очаквате от него.

Да говорите вместо детето. Дайте му време.

Да го сравнявате с връстници, братя или сестри.

Да вършите всичко вместо детето или да разказвате винаги в първо лице множествено число.

Да подценявате макар и несъзнателно детето си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ