Напишете дума/думи за търсене

Започва ли никненето на зъбките?

Никненето на млечните зъбки може да бъде голямо предизвикателство не само за детето, но и за родителите, тъй като през този период кърмачетата спят по-неспокойно, нуждаят се от повече внимание, нежност и грижи.

Никненето на зъбите може да причини безпокойство, нервност и недоволство. Детето усеща непознато до сега чувство, в резултат на което се променят поведението, навиците и предпочитанията му. Детето може да отказва да се храни.

Много родители отдават голямото разнообразие от неприятни симптоми на пробива на зъбче – температура , обриви, диария и т.н. Но тези признаци може да са следствие на болест. Съветваме ви да не ги пренебрегвате и да направите консултация с педиатъра или личния лекар на детето.

Други обичайни симптоми :

Болка и дискомфорт – Плачът от болка е нещо, което не може да бъде сбъркано.

Желанието на детето да слага предмети или ръцете си в устата.

Раздразнени (зачервени и чувствителни), твърди, подути и болезнени венци.

Повишено слюноотделяне – голямото количество слюнка(лигавене) ограничава и успокоява чувството за дразнене.

Бузите на бебето могат да бъдат горещи и зачервени.

Лек обрив по бузките и около устата, поради прекомерното слюноотделяне

Неспокоен сън. Може режимът му за сън да се промени – чести нощни събиуждания, отказ да заспи.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Някои деца вдигат еднократно температура до 38 градуса. Добре е да се предприемат мерки за нейното овладяване, тъй като тя допълнително засилва чувството за дискомфорт у детето. Ако бебето е с по-висока температура, причината вероятно не е в растежа на зъбките. Не всички лекари са съгласни с мнението, че поникването на зъбите е свързано с поява на диария или повръщане. Възможно е обаче неспокойствието и промените в детския организъм да влияят на дейността на червата.

Ако поникването на зъбчетата е съпроводено от типичните симптоми, те обикновено се проявяват известно време преди поникването и отшумяват с пробива на зъбчето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ