Напишете дума/думи за търсене

Дори при малко съмнение за дехидратация родителите трябва да се обърнат към педиатър

За дехидратация се мисли при загуба на 5-10% от телесното тегло на детето за относително кратко време.

Клиничните белези за това са суха кожа с намален тургор, сухи лигавици, хлътнала предна фонтанела под нивото на черепните кости, чувство на безпокойство и жажда от страна на кърмачето и детето. При по-тежка форма на дехидратация – 10% и повече загуба на телесно тегло, това безпокойство и напрегнатост могат да се заменят с отпадналост, сънливост, отказ от храна. Дори при най-малкото съмнение за дехидратация родителите трябва да се обърнат за консултация към личния лекар или специалист-педиатър.

На новородените и кърмачетата до 6-месечна възраст, които се хранят с кърма или адаптирано мляко, не е нужно да се предлагат допълнително течности, тъй като около 80% от съдържанието на кърмата и адаптираното мляко представляват вода. На по-големите деца, които са захранени с немлечна храна, може да се предлага вода.

През лятото са много чести вирусните или бактериалните ентероколити, които протичат с повръщане или диария. При тях много бързо може да настъпи тежка дехидратация на организма, затова в случай на такова заболяване родителите трябва веднага да потърсят компетентна лекарска помощ. Често се наблюдават и кожни обриви от ухапване от насекоми, с алергичен или с инфекциозен характер (по-рядко). При по-дълго излагане на слънце децата по-бързо и лесно получават кожни изгаряния, слънчев или топлинен удар. Препоръчително е при всяко здравословно неразположение на кърмачето родителите да се консултират с личния лекар или специалист педиатър, защото самолечението може да има тежки последици за здравето на техните деца.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как стои въпросът с обличането през лятото? Дрешките на децата трябва да са от леки естествени материи, свободни и удобни. Обувките да са от плат и по възможност - отворени на пръстите. По-големите дечица могат да се насърчават да ходят боси върху подходящ терен. Шапките да с козирка или широка периферия и от материя, която не води до изпотяване на скалпа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ