Напишете дума/думи за търсене

Изправянето на ръце е важно за развитието на бебето

Повечето бебета се изправят на предмишниците си, докато лежат по корем, на около 4-месечна възраст.

Някои започват да правят това по-рано, на около 2 месеца. Вашето мъниче ще овладее умението със свое собствено темпо, но има обща времева линия, която бебетата следват.

Обикновено вашето мъниче ще започне да държи главата си изправена за кратко на възраст около 1 месец. Докато навърши 2 месеца, ще умее да държи главата си изправена по-стабилно и за по-дълги периоди от време, докато е по корем. И скоро след това ще изпробва да се избута нагоре.

Как да насърчите бебето си да се изправя на предмишници?

Бебетата развиват сила и координация още докато лежат по корем, така че дайте на мъничето си достатъчно време по коремче, докато е будно и под наблюдение. Това е най-добрият начин да му помогнете да се научи да се изтласква.

Ето някои други неща, които можете да направите:

  • Направете времето по корем по-забавно, като седнете или легнете на пода до бебето си и взаимодействате с него.
  • Дръжте играчка точно над линията на зрението му, така че да трябва да погледне нагоре, за да я види.
  • Помогнете му да премести ръцете си в позиция, така че да може да се избутва нагоре.
  • Постелка за занимания или постелка за коремче със светлини и играчки също може да ви помогне да направите времето по коремче по-привлекателно и да насърчите вашето мъниче да се натиска, за да види или хване играчките.
  • Похвалете и поздравете бебето си, когато започне да се надига.

Какво да правите, ако бебето ви не се изправя на ръчички?

Не се притеснявайте, защото всяко бебе се развива със собствено темпо. Първо, уверете се, че получава достатъчно време по корем всеки ден. Много често се случва малчуганите да са нервни, докато правят упражненията си по корем. Ако детето ви започне да плаче в началото на сесията, устойте на желанието да го вземете веднага на ръце. Вместо това се опитайте да го успокоите с разтриване на гърба и нежни думи.
Докато свикне с времето, което прекарва по корем, го накарайте постепенно да увеличава минутите на всяка сесия. До 3-месечна възраст се стремете да стои по 30 минути по коремче на ден, разделено на по-кратки сесии. Винаги се уверявайте, че е под наблюдение и будно, докато е в това положение.

Това упражнение е важно, защото дава възможност на вашето бебе да развива мускулите на гърба, врата, ръцете, раменете и корема. Бебетата, които прекарват известно време по корем, развиват двигателните си умения по-бързо.

Не забравяйте, че всяко бебе се развива по различен начин и недоносените могат да достигнат важни етапи по-късно. Ако имате притеснения, помолете лекаря да провери за забавяне на развитието.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

След като вашето бебе вече може да се избутва, какво следва?

Времето по корем и избутването нагоре с ръце ще му помогнат да придобие контрол върху главата. Този контрол е от решаващо значение за развитието и мобилността и ще доведе до овладяване на други етапи. Контролът на главата също така е необходим за ядене на твърди храни и седене на столче за хранене.

След като бебето ви може да се избутва нагоре с ръце, ще разбере как да се претъркули на една страна, от корема по гръб. Превъртането от гръб към корема обикновено отнема малко повече работа и време за учене. След като детето може да се търкаля и в двете посоки, ще става все по-мобилно.

След като вашето бебе развие мускулите на краката, врата, гърба, корема и ръцете, ще ги накара да работят заедно, като се научи да седи самостоятелно. Тогава най-вероятно ще се изправя на четири крака и ще пълзи. Бебешките “лицеви опори” може да не помогнат на вашето мъниче да се движи, но водят до някои вълнуващи развития!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ