Напишете дума/думи за търсене

Какво да очаквам през първата седмица с новородено у дома?

Независимо от факта, че след раждането бебето все още е с ненапълно оформена нервна система, всички основни органи функционират.

Родителите, които за пръв път виждат бебе на броени дни, очакват да се срещнат с оформено същество, което изглежда като пет-шест месечно бебе. Вместо това получават подпухнало и странно оцветено малко създание.

Новороденото може да ви изглежда смешно, с подпухнали очи, набръчкано, с безформена глава, но въпреки това то е красиво! Това е Вашето бебе. Възможно е да има пухкава тъмна коса или мъх по тялото (лануго), които ще изчезнат до няколко седмици. Също така по кожата може да има бяло мазно вещество, което улеснява преминаването през родовия канал и се измива при първото къпане непосредствено след раждането, а остатъкът се абсорбира от кожата през първите 24 часа от живота му.

След раждането си вашето бебе ще тежи средно 3,500 кг., но е възможно теглото му да е малко повече или по-малко. Ръстът му е средно 50 см. Дишането и ударите на сърцето са равни на удвоения брой на същите при възрастен човек. При бебетата тези параметри са в строго индивидуална зависимост от степента на възбудимост и активност.

Една от най-интригуващите особености на новороденото е особената форма и непропорционално голямата му глава. Тя е една четвърт от големината на цялото тяло и със сигурност по време на раждането е прекалено голяма, за да се побере в родовия канал на майката. Природата е разрешила този проблем, като дава възможност на главата временно да се деформира, за да премине през родовия канал при нормално раждане. Именно този процес често довежда до това, че главата на току що роденото бебе прилича на леко заострен в задната си част пъпеш. Нарича се "глава на Нефертити" и е нещо напълно нормално и преходно. Естествено, главата връща нормалната си форма за около два дни след раждането.

Понякога след раждане по естествен път се образува подутина на темето на бебето - оток, който се получава от родовата травма на главата и стонтанно изчезва до края на първия месец. Понякога може да се появи и на други части от главата в зависимост от предлежащата част при раждане. Всички бебета имат мека част или фонтанела, на върха на главата си, където костите все още не са се срастнали. Лекото докосване до тази мека част не трябва да ви плаши, тъй като е покрита с плътна мембрана, която предпазва мозъка.

Кожата на новороденото обикновено е отпусната и набръчкана, а през първите няколко дни може да започне да се напуква и бели, особено по гънките на ръцете и краката. През тези първи дни цветът на новороденото може да варира от виолетовосин до ярко розов и сивкаворозов. Ако вашето новородено е със синкав цвят на кожата, това може да е предизвикано от старанията му да изхвърли остатъците от слуз от дихателните си пътища. По-голямата част се изхвърля през носа и устата веднага щом се покаже главичката му. Веднага след раждането педиатърът подпомага очистването на секрета от дихателните пътища чрез аспирация със специален катетър.

Жълтеницата е нормално състояние при новородените и се проявява при повече от 25% от здравите бебета. Тя е предизвикана от жълт пигмент, наречен "билурбин", който е в кръвта и се проявява в кожата, мускулните мембрани и бялото на очите. Тези части на тялото пожълтяват. Две от основните причини за жълтеницата при новородените са незрялостта на бебешкия черен дроб /позната като физиологична жълтеница/ и несъвместимост на кръвните групи /хемолитична жълтеница/. Физиологичната жълтеница се проявява, когато кожата на новороденото и бялата склерата /бялото на очите/ започнат да пожълтяват към третия ден от живота му. Това е безобидно състояние и не изисква никакво лечение.

Физиологичната жълтеница избледнява към осмия – десетия ден. Хемолитичната е по-сериозна форма и е предизвикана от несъвместимост на кръвните групи на майката и плода. Ако новороденото развие хемолитична жълтеница, стандартният метод за справяне е поставянето на бебето под светлината на специални флуоресцентни лампи за един-два дни, докато черният дроб стане в състояние да се справи.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Както във всичко останало, новородените се различават и по стила си на плач. Някои издават продължителен писък, други са склонни да изразяват жалбите си малко по-тихо, но по-често. Тук няма правило. Внезапния старт и внезапното спиране на плача са типично явление. Основен източник на дискомфорт при новородените е нерегулираната температура. Това се отнася особено за първите дни, когато плачът по погрешка се приема за израз на глад. Нормално кърмата на майката не се появява преди четвъртия или петия ден, но кърменото бебе получава коластра /рядка жълтеникава течност, съдържаща протеин и антитела/, която предпазва от инфекции. Природата е подсигурила начини новороденото да се справя с глада. Повечето новородени разполагат с достатъчен запас от хранителни вещества и течности за временно препитание.
Бебетата на изкуствено хранене през първите два-три дни от живота си може да имат незаинтересованост към храненето. Често опитите да бъдат нахранени срещат уста, пълна със слуз. Инстинктът за сучене се проявява моментално, но често за новороденото се оказва невъзможно да преглъща и това определено става причина за загриженост при младата майка, а не би трябвало да бъде, просто бебето още не е готово да яде. Бебетата не трябва да се насилват да приемат мляко. Изчакайте и пробвайте след малко.

Странните движения на новороденото или липсата им понякога често предизвиква загриженост. Резките стряскания могат да ви озадачат. Те се появяват горе-долу на две-три минути, предимно по време на лекия сън. Често срещан тип движение е т.н. Моро рефлекс. При него ръцете се размахват, но бързо се прибират обратно до гръдния кош. Това са спонтанни движения, типични за първите два месеца, като някои от тях стават част от поведението на бебето и докато е будно. През първите няколко дни след раждането обаче, поради нестабилната нервна система понякога се създава порочен кръг: плачът може да предизвика стряскане, а след това стряскането да доведе до плач. В такъв случай детето трябва да се гушне и притисне с прибрани съце към тялото на майката /респ. бащата/, да усети топлината и да чува сърдечните пулсации и познатия глас, което го успокоява.Обикновено новороденото спи в класическата ембрионална поза – ръчичките леко сгънати и прибрани плътно до гръдния кош, коленцата сгънати и повдигнати до корема. Бебешкият сън може да бъде съпроводен от странни действия. Нослето потрепва, устата променя формата си по различен начин, главата се върти. Ритането и размахването на ръце могат да са пълни с ентусиазъм или изобщо да липсват. Първите няколко мес. е необходимо да се придържа главата на бебето, когато се вдига на ръце, защото то все още не може да я държи изправена.

Дори едно новородено прави инстинктивни опити да се защити. Ако лицето му е покрито с парче дреха или одеало, то ще маха с ръце и ще мести главата си напред, назад и настрани за да го махне. Движенията му, макар и примитивни са достатъчни да не допуснат случайно задушаване.
Смученето на пръст или цяло юмруче е обичайно явление и можете да е инициирано от милване на устата или ръката му.
Рефлексът да реагира на допир /новороденото обръща главичка при леко погалване на бузата към страната докосването/ и сукателния рефлекс са необходими за оцеляването на новороденото, без тях би му било трудно да се научи да се храни. Обонянието на новороденото е достатъчно развито, така че то може да разпознае майка си като източник на храна по миризмата и.

Новороденото вижда добре на разстояние от 20 до 40 см., което обяснява ранния интерес към лицето на майката. Но когато се отдалечи, очите могат да добият учуден вид и да изглежда, все едно, че е кривогледо. Не се тревожете. Когато очните мускули се развият, двете очи ще се стабилизират и погледа ще остане фокусиран върху определен предмет. Новороденото различава светлина и тъмнина и реагира на черно и бяло, но вероятно не е в състояние да вижда цветно преди четвъртия или петия си месец.

Към края на бременността обикновено е редно да ангажирате педиатър да се грижи за бебето. Помощта на педиатъра е безценна, тя помага на вас и бебето ви да имате добър старт в живота. Той ще ви съветва относно храненето и основните грижи и ще отговори на всички ваши евентуални въпроси и ще премахне излишните страхове. А е сигурно, че те ще са много. Лекарят също така ще направи имунизационната схема, както и всички необходими прегледи. Имунизациите са важни за вашето бебе и не трябва да бъдат пренебрегвани.

Новороденото от самото раждане, докото стане 10-12 кг., трябва да бъде транспортирано в специална седалка за бебета, която да е обърната с гръб към движението, обезпечена с предпазен колан и на задната седалка. След това се преминава на седалки за деца и тогава те са обърнати с лице към пътя, но винаги на задната седалка. Въздушнита възглавници могат да бъдат много опасни за бебето.

Докато се концентрирате върху храненето и къпането, нарастването на тегло и новите умения, не забравяйте най-важното, от което вашето бебе има нужда - вие самата. То се нуждае от вашата топлина и гушкане. Нуждае се да бъде близко до звуците и трептенията на тялото, познати му отпреди раждането. Когато го прегръщате, тананикате му или му говорите, ще забележите, че ви отговаря по свой начин. Вероятно то вече ви показва как точно предпочита да бъде държано по време на хранене и гушкане.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ