Напишете дума/думи за търсене

Домашни средства за облекчаване на запек при бебето

В повечето случаи можете да решите проблема с домашни средства, а не веднага да прибягвате до лекарства, което не е препоръчително за бебетата.

Тези методи трябва да започнат да действат в рамките на 24 часа. Ако това не се случи и имате притеснения, се консултирайте със специалист.

Внимание, ако бебето ви е по-малко от четири месеца, говорете с лекар какви мерки трябва да предприемете. Особено ако има симптоми като силна болка или ректално кървене, придружаващи запека. Следващите домашни средства са подходящи за запек при бебетата на възраст над четири месеца:

Плодов сок

Ако вашето бебе е на поне четири месеца, можете да давате определени плодови сокове за лечение на запек. Това включва сок от сини сливи, ябълки или круши. Можете да давате общо 60-120 мл 100% плодов сок на ден за бебета на възраст от 4 до 8 месеца и 180 мл на ден на бебета от 8 до 12 месеца.

Въпреки това не давайте плодов сок всеки ден повече от седмица-две. Прекаляването с него може да бъде нездравословно за цялостната диета и развитие на децата.

Храни с високо съдържание на фибри

Ако вашето бебе е започнало да яде твърда храна, можете да предложите богати на фибри плодове и зеленчуци (или пюрета), включително кайсии, круши, сини сливи, праскови, броколи или спанак. Можете да смесвате плодов сок (ябълка, сива слива, круша) със зърнени храни или плодово/зеленчуково пюре.

Специализирано адаптирано мляко

При бебетата, които се нуждаят от добавки с желязо, понякога се правят допълнителни промени в диетата или се комбинират с придружаващо лечение, за да се предотврати запек.

Обикновено желязото в храните за кърмачета не повлиява запека, тъй като дозата от елемента е много малка. Педиатърът може да препоръча различен тип формула, който да подпомогне изхождането.

Приведете крачетата на детето към коремчето или ги движете, като имитирате движенията на каране на колело

Ако храните с адаптирано мляко, прочетете внимателно указанията за разреждане и ги спазвайте точно. Ако слагате прекалено много адаптирано мляко във водата, това може да е причината за запека.
Ако сте започнали захранването, постепенно към храненето могат да се включат и храни, богати на фибри, като например зърнени каши.

Масажирайте коремчето на бебето. Това трябва да става с умерен натиск по хода на дебелото черво – кръгообразни движения около пъпа по посока на часовниковата стрелка.

Направете на бебето топла баня. Тя подпомага отпускането му и може да е много полезна, особено в съчетание с масаж на коремчето или присвиване на крачетата.

Давайте на бебето повече течности под формата на чиста вода или плодов сок. Последният е добре да е прясно изцеден, тъй като готовите съдържат голямо количество консерванти и оцветители.

Ако са минали няколко дни, откакто бебето е със запек и тези средства не са подействали, тогава можете да опитате глицеринови супозитории. Но непременно се консултирайте със специалист преди да му дадете лаксативи, бебешко минерално масло или да му направите клизма.

Както разбрахте, появата на запек при бебетата е често срещано, но рядко притеснително състояние. Ако имате малчуган у дома, със сигурност някога ви се е налагало или ви предстои да се сблъскате с това неразположение. Не се тревожете, когато това се случи, опитайте предложените домашни средства или се консултирайте с лекар.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ