Напишете дума/думи за търсене

Все повече българчета да се раждат чрез цезарово сечение

бебе
СНИМКА: Pixabay

През последните години расте тенденцията все повече българчета да се раждат чрез цезарово сечение.

Данните на НЗОК показват, че пък през изминалата 2022 г. повече от половината раждания са били със секцио. 

През 2020 г. и 2021 г. съотношението между естествено раждане и секцио е 50 на 50, но миналата година вече броят на бебетата, родени със секцио, надхвърля броя на естествено родените.

 “Тенденциите са от последните 20 години. Нашата българска майка избира да ражда с цезарово сечение. Причините са общественият натиск, че цезаровото сечение е по-безопасният начин, изборът на екип, липсата на кадри и страхът от съдебно-медицински искове”, каза акушер-гинекологът д-р Славяна Галева.

Тя подчерта, че цезаровото сечение крие рискове както по време на самата операция, така и ранният пост оперативен период, и при следващи забременявания, които могат да застращват живота на майката и на бебето. 

“Тенденцията на ръста на цезаровото сечение е характерно за целия свят, особено в страните със слабо развито здравеопазване и с висока смъртност при раждане и майчина смъртност”, добави Галева пред бТВ.

“Мисля, че тенденциите се променят през годините. Преди повече от 10 г. основният мотив беше страхът от болката, в момента забелязвам, че повечето от майките неочаквано стигат до секцио. При мен като психоаналитик говори за тревогата, за връзката с бебето. Ще е интересно да се види колко от секциото са с бебета инвитро”, заяви психоаналитикът проф. Моника Богданова, чиито клинични интереси са в областта на майчинството, бременността и новородените.

“Тези пожелания кога да бъде бебето са част от един въпрос: В какво се превърна майчинството в последните години. Бебето, което може да бъде поръчано по каталог”, добави тя.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ