Напишете дума/думи за търсене

До втория месец цветното зрение е добре развито

Новородените претърпяват драматични промени във всеки един аспект от тяхната вътрешна и външна среда.

Те са добре подготвени да издържат на тези предизвикателства и съумяват да се адаптират към новите условия. Подкрепата от плацентата в дишането се замества с тази на белите дробове, сърдечният пулс се увеличава и системите за контрол на телесната температура и храносмилането започват да функционират. Новороденото има поведенчески механизми, оформени през вековете на еволюция, които служат за привличане на майката и я подтикват към грижи за него.

В първите седмици бебета могат да се съсредоточават върху обекти на разстояние около метър и показват особен интерес към контраста на тъмно и светло. Остротата на зрението обикновено е напълно развита до 12-ия месец. През първия месец от раждането бебетата развиват своя режим на сън и хранене. Новородените разпознават миризми и вкусове и умеят да локализират звуци. Различните части на тялото се развиват с различно темпо. Мозъкът се развива по-рано, а крайниците по-късно.

Физиологията на детето и неговата централна нервна система претърпяват драматични и бързи промени през първите две години. Теглото на бебето се удвоява до пет месечна възраст, утроява до дванадесет месеца и нараства до 4 пъти до втората година. Неговата височина обаче не се променя така драстично. При раждане то е достигнало 75% от ръста, до който ще достигне до втората си година. Наддаването на тегло е придружено от трансформации в пропорциите на тялото.

Главата расте най-бързо и достига зрялост най-рано, следвана от останалите части на тялото в посока към краката. При двигателното развитие обикновено се прави диференциране между груба и фина моторика. Първата се отнася до развитието на контрола върху движенията на трупа, ръцете и краката, докато втората се отнася до възможността за използване на ръцете и пръстите на ръцете при боравене с различни предмети.

Бебета се научават първо да контролират ръцете си преди пръстите, както и главата си преди краката. Промените в пропорциите на тялото повлияват и развитието на възприятието, моторната, когнитивната и емоционалната системи. Структурата на мозъка се развива бързо. Въпреки, че хората се раждат с почти всички неврони, след раждането те започват да изграждат проводимостта и връзките между тези неврони, което е свързано с натрупването на мастна субстанция (миелин).

Поради тези причини, мозъкът, който тежи около 370 гр при раждане достига 1080 гр до 3-годишна възраст. Преди учените са смятали, че мозъкът на новороденото притежава достатъчно връзки и че средата не играе важна роля в неговото развитие. Днес е ясно, че средата оказва важни и трайни влияния върху развитието на мозъка на бебето. Това ще рече, че средата трябва да предлага оптимално количество стимули, чрез които детето да научава и съответно да изгражда тези невронните връзки.

Стимулирането на сензорите е важно за развитието на нервната система и недостатъчната стимулация може да попречи на нормалното неврологично и сензорно развитие. Така например, децата, родени с кривогледство, което не е коригирано, е възможно да не развият бинокулярното си зрение. Изследванията показват, че има периоди, в които мозъкът "възприема и попива" повече, отколкото в други периоди.

При раждането сензорните системи могат да обработват сетивната информация от външния свят и от собственото тяло, но всяка система функционира, в голямата си част, по-ограничено от това в по-късен етап от детската възраст. Сетивата на новородените за вкус и мирис са особено добре развити, като в първите две седмици те различават сладък, кисел и горчив вкус и усещат миризмата на майчиното мляко.

Слухът е също относително зрял. Бебетата разпознават човешки гласове, особено този на майката. Те могат да локализират звуци, а до края на първия месец, ако не по-рано, диференцират речеви звучи по начин, сравним с този при възрастните. Едномесечните бебета различават речеви звуци неспецифични за техните майчини езици, което ги прави по-чувствителни от възрастните. От десет до дванадесет месеца тази чувствителност се стеснява в рамките на родния език.

Още след раждането децата демонстрират различни предпочитания към човешки лица и към движещи се, нестатични стимули. До втория месец цветното зрение е добре развито. По това време се развива и остротата на зрението. Бебетата успяват да обработват информацията от някои стимули, но продължават да се усъвършенстват до първата година. В първите 2 до 3 месеца децата не дискриминират фините зрителни детайли и се фокусират върху областите, където контрастът между светло и тъмно е най-голям, като линията на косата и очите. От 6 до 8 месеца зрителната острота приближава тази, до която достигаме в зряла възраст.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ