Напишете дума/думи за търсене

Зачеват бебета със “сперматозоиден робот”, използващ контролер за “Плейстейшън 5”

бебе
СНИМКА: Pixabay

Процедурата трябва да направи инвитро оплождането много по-евтино

Как се прави бебе? Според нов експеримент, за който съобщава научното списание на Масачузетския технологичен институт, ви трябват само яйцеклетка, сперматозоид и контролер на “Плейстейшън 5”.

По време на изследвания, проведени през пролетта на 2022 г. от екип инженери от Барселона, работещи за стартъпа Overture Life, са оплодили повече от дузина яйцеклетки с помощта на робот, съставен от микроскоп, игла, петриева паничка и лаптоп. А 

една година по-късно са родени две здрави момичета

Какво представляват тези роботи за инжектиране на сперматозоиди и дали това наистина може да бъде по-бърза и по-достъпна алтернатива на инвитро оплождането (IVF)?

Концепцията е доста проста. Понастоящем инвитро оплождането е скъпа процедура, която се радва на голямо търсене. Overture Life се стреми да я направи по-лесна и достъпна.

“Този процес трябва да е по-евтин. И ако всеки лекар можеше да го направи, щеше да е така”, казва Сантяго Мюне, генетик и главен директор по иновациите в Overture Life.

Това е първият успешен опит за “автоматизиране” на оплождането. Наречен е “настолна машина за оплождане”. Мюне описва инвитро роботите, като “кутия, в която влизат сперматозоиди и яйцеклетки, а пет дни по-късно се появява ембрион”. Процесът, който екипът следва, вероятно е толкова клиничен, колкото и правенето на бебета: дистанционно управлявана игла и камера с една сперматозоидна клетка прониква в яйцеклетки, разположени в петриева паничка.

Студентът по машинно инженерство Едуард Алба използва контролер на плейстейшън, за да управлява робота. 

“Бях спокоен. Точно в този момент си помислих: “Това е

просто още един експеримент”, разказва той.

Роботът улеснява изключително комплексната практика, която следва традиционното инвитро, включваща обучени ембриолози, които деликатно обработват сперматозоиди и яйцеклетки с помощта на много тънки игли под микроскоп.

Макар че този метод се оказва все по-успешен през годините, времето, трудът и квалификацията, необходими за извършване на процедурата, може да помогнат да се обясни защо средната цена на лечението с инвитро в Европа е от 2000 до 5000 евро при използване на собствени яйцеклетки и от 4000 до 7000 евро, когато се извършва като част от програма за донорство на яйцеклетки, според данните на неправителствената организация Fertility Clinics Abroad.

Въпреки първоначалния успех на опита в доклада на Масачузетския технологичен институт се посочва, че “няма да е лесно да се автоматизира напълно инвитро лечението”. Зачеването в епруветка включва дузина процедури, а роботът на Overture засега изпълнява само една от тях, и то частично.

Експериментът е първият по рода си, който доказва, че една част от процеса е постижима с минимална човешка намеса и е стъпка в правилната посока. А автоматизирането само на етапа на оплождане би могло да спести на бъдещите родители пари, когато става въпрос за инвитро.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ