Напишете дума/думи за търсене

Какво задължително се слага на трапезата на Св. Мина

На 11 ноември православните християни почитат Свети Мина – един от най-обичаните и почитани светци у нас. В народната традиция той е закрилник на дома, семейството, жените, които чакат рожба, и всички, които са на път. Вярва се, че ако на този ден човек се помоли искрено, светецът чува и сбъдва най-съкровените желания. Денят се посреща с тиха благодарност, с чисти мисли и с богата, но постна трапеза, подредена с внимание и любов.

Трапезата на Св. Мина е едно от онези събирания, които носят усещане за дом, топлина и за онзи старинен уют, който рядко намираме в забързаното ежедневие. Във всеки български край се пазят собствени традиции за празника, но има няколко ястия, които задължително присъстват, независимо от региона.

На първо място стои обредният хляб – центърът на празничната трапеза. Той се меси рано сутринта от най-възрастната жена в дома, като по време на месенето не се говори празно, а се изричат благословии за здраве и плодородие. Хлябът обикновено се украсява с тестени кръстове, слънца или гроздове, а в средата се поставя малко топче, която символизира Божието око. След като се опече, той не се реже с нож, а се разчупва на ръка, като най-старият в семейството благославя всички присъстващи.

Освен хляба, на трапезата задължително има бобена чорба или яхния. Тя е скромна, но питателна храна, която носи усещане за изобилие. Често до нея стои и гърне с пълнени чушки с ориз и зеленчуци, а на някои места се приготвя и гъбена чорба – вярва се, че гъбите пазят дома от зли сили и чистят от негативна енергия. Медът и орехите също са неизменна част от празничното меню. Те символизират сладостта на живота и мъдростта, която идва с времето.

Трапезата трябва да бъде подредена красиво и спокойно, без суета. Никой не бива да се кара или да повишава тон, защото според вярването всичко изречено на този ден се сбъдва. След вечерята храната не се прибира, а остава на масата, за да „мине Св. Мина и да благослови дома".

За онези, които обичат да придават съвременно звучене на традицията, ето една примерна рецепта, която съчетава старите вкусове с щипка модерност – постен боб с печени зеленчуци и ароматен зехтин.

Постен боб с печени зеленчуци

Необходими продукти:


1 чаша бял боб

1 морков

1 глава лук

1 червена чушка

1 зелена чушка

2 скилидки чесън

1 домат или 2 с.л. доматено пюре

зехтин

червен пипер

чубрица

сол

магданоз за аромат

Начин на приготвяне:


Бобът се накисва за една нощ, след което се сварява до готовност. През това време лукът, морковът и чесънът се запържват леко в малко зехтин, докато омекнат. Добавят се нарязаните чушки и доматът, след което сместа се подправя с червен пипер и чубрица. Всичко се изсипва в гърне или йенска тавичка, залива се с част от бульона на боба и се пече около 30 минути на умерена фурна. Малко преди сервирането се поръсва с пресен магданоз и струйка ароматен зехтин. Резултатът е ястие, което ухае на дом и на детство, с вкус, който връща към традицията, но носи и лекотата на съвременната кухня.


На празника на Св. Мина масата не е просто място за хранене. Тя е символ на единство и благодарност. Вярва се, че ако семейството се събере с мир в сърцата си и сподели хляба и меда, светецът ще закриля дома през цялата година. В днешния забързан свят този ден е прекрасен повод да си напомним за важността на топлия дом, за силата на вярата и за простите неща, които ни свързват

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ