Напишете дума/думи за търсене

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро

Факсимиле: bbc.com

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители. Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път, както съобщи директорът на специализирана клиника в Киев. Детето е заченато с ДНК на майката и бащата, които не могат да имат деца и на жена – донор на яйцеклетка посредством технология, наречена „пронуклеарен трансфер", предаде БГНЕС.

Директорът на клиниката за асистирана репродукция в Киев д-р Валери Зукин обяви, че това е първото ин витро оплождане чрез „пронуклеарен трансфер“ в света. Майката е здрава жена на 34 години, която в продължение на 15 години е правила неуспешни опити за забременяване, включително и ин витро. Този метод, изложен през юни в научното списание „Нейчър“, има за цел да бъдат избегнати в максимална степен тежки митохондриални болести при ин витро оплождането. За да се избегнат тези болести, предавани изключително от жените, учените от години разработват различни техники за ин витро оплождане от трима родители – баща, ядро на яйцеклетката и яйцеклетка без ядро от жената - донор.

Техниката, наречена „пронуклеарен трансфер“ (PNT) се състои в това да се вземе ядро от яйцеклетката на бъдещата майка, което може да има засегнати митохондрии и да се оплоди със сперма от бащата, а след това да се пренесе в здрава донорска яйцеклетка, на която предварително е извадено ядрото. Така се получава оплоден овоцит, съдържащ генетичните характеристики на двамата родители, но също така и митохондриално ДНК от жена-донор. Сред това оплодената яйцеклетка се имплантира в матката на майката, както се прави при оплождане ин витро.

Момченцето, родено в Киев, се смята за третото бебе с „трима родители“, след раждането на първото такова бебе в Мексико през 2016г., при което бе използвана различна технология. Експертите обаче са предпазливи по отношение на използването на тази техника при случаи на безплодие и подчертават, че тя трябва да бъде използвана само при засилен риск от предаване на генетична аномалия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ