Напишете дума/думи за търсене

Етапи в прохождането на бебето. Как да разбера дали се развива нормално?

През третата годинка детето трябва да ходи на цяло ходило, а не пръсти. При много бебета ходенето на пръсти е просто за забавление, но трябва да следите да не го прави непрекъснато.

Още с раждането вашето малко съкровище започва да проявява усилия да развива своите мускули и минава през не едно и две предизвикателства – да задържа главичката си, да се преобръща само, са седи без опора в гръбчето. Вече усвоило тези умения около годинката, то започва да иска все повече да се изправя и да прави крачки с ваша помощ. Също както и, когато иска да седне за първи път, но все още не е готово и му е нужна опора в гръбчето.

Вашето бебе вече смело прави крачки, докато ви държи за двете ръце, а по-късно и само, подпирайки се на заобикалящите го предмети. Нужна е само малко повече увереност, за да се пусне и да тръгне само. Разбира се, ще последва падане. Но с всеки изминал път крачките ще се увеличават, а съвсем скоро ще прекосява с бързи стъпки цялата стая.

До годинка и половина:

Повечето бебета прохождат около първата си годинка, но това е индивидуално правило и при всяко може да е различно. Ако е започнало да се преобръща или седи малко по-късно, е възможно да се забавят и първите самостоятелни стъпки.

Малко след като детето проходи, то ще се научи да се навежда надолу и след това отново да се изправя. Много родители купуват за децата си проходилки, за да ги насърчат да ходят. Според някои специалисти те могат да обезсърчат малчугана да бъде самостоятелен. Затова бъдете премерени в използването им и подтиквайте детето през повечето време да стъпва само.

До втората годинка:

С натрупването на повече увереност в ходенето, детето ще започне да се справя съвсем само и дори ще тича. Любопитството му ще стигне дотам да се опитва да взима в ръце различни предмети и да ходи и тича с тях.

До третата годинка:

До това време ходенето се превръща в нещо съвсем обичайно за вашето дете и затова е добре да поставите някои правила. Например за ходенето по опасни места и катеренето по леглото. Съвсем скоро то ще започне и да скача. За това се изисква повече време.

Наблюдавайте как стъпва детето. То трябва да ходи на цяло ходило, а не пръсти. При много бебета ходенето на пръсти е просто за забавление, но трябва да следите да не го прави непрекъснато. Ако забележите, че не умее да стъпва на цялото краче, трябва да се свържете с ортопед. При много деца се наблюдава ходене със събрани пръсти и разтворени петички през първите годинки. Това е нормално само до момента, в който детето започне да ходи добре и е уверено. Важно е да следите то да започне да ходи нормално.

До четвъртата годинка:

До това време вашето мъниче вече трябва да умее да стои изправено на един крак за няколко секунди, а до 5-ата годинка дори да скача на него. Колкото и лесно да изглежда отстрани, то за детето това са действия, които изискват много голяма концентрация и координация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ