Напишете дума/думи за търсене

Какво е общото между хормоните и това да си добра майка

Вашето бебе е тук. Нивата на хормоните прогестерон и естроген в кръвта ви варират динамично. Нивата на окситоцин и пролактин нарастват. Всичко това съобщава на вашето тяло, че детето ви започва своя живот, в който има нужда от любов, топлина и храна.

Окситоцинът е по-познат като хормонът на любовта. Той е свързан с усещането при контакт кожа до кожа, както и със зрителния. А също така и с гушкането и кърменето. При всички тези действия се активира окситоцинът.

Той ви помага да изградите силна и здрава емоционална привързаност с вашето малко съкровище. Също така е помощник в ранните дни от живота му, когато все още не сте свикнала и се преуморявате лесно. Окситоцинът ви държи на крака и ви прави по-издържлива. Първите няколко дни след раждането ви навяват чувствата умора, обърканост и сънливост. Ето защо на помощ идва този хормон. Когато тялото ви получава такива сигнали, е особено важно да бъдете емоционална подготвена.

Когато сте подготвена, реакциите ви са премерени и се справяте с нелеката задача да бъдете "добра майка". В това число да бъдете адекватна да отговаряте на нуждите на своето бебе по всякакъв начин. Ето защо ролята на хормоните е важна за ефективното майчинство. С тях е свързана и депресията след раждането, на която сте особено податлива поради многото отговорности и непознати неща, които ви се случват наведнъж. Повече за следродилната депресия и как да се справите с нея можете да прочетете тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ