Напишете дума/думи за търсене

Експерт: Децата да пият само по 1 кенче енергийна напитка на ден

Експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова  Кадър: БНТ

Децата са с 4 пъти по-ниска поносимост към кофеина от възрастните. Затова те могат да пият само по едно кенче енергийна напитка на ден, каза в сутрешния блок на БНТ  експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Липсва дефиниция за енергийни напитки. Има предложение да се наричат функционани напитки със стимулиращ ефект. Те са за възстановяване след умствено и физическо изтощение. Имат висок интензитет на стимулация и стават с висок риск, каза още проф. Байкова.

Има и безкофеинови енергийни напитки. Тогава втях има теобромин. Но те имат таорин, глюкоронолактон, малтодекстрин. Съдържат и екстракти от растения - женшен, гуарана, както и 10-15% захар. Всичко това прави влиянието на тонизиращите субстанции върху детския мозък и мускулатура доста рисково, каза тя.

Според Байкова през 2010 г. Европейският орган за безопасност на храните в Италия посочва таурина и глюкоронолактона за особено опасни за мозъка и бъбреците. Те се приемат често и с алкохол и настъпват нежелани реакции за децата.

Психологът Младен Владимиров каза, че държавата трябва да се наложи с една регулация на това, което се продава около училищата. Според него много рискува група са геймърите, които цяла нощ не са спали и започват деня си с енергийни напитки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ