Напишете дума/думи за търсене

Вечерен ритуал за качествен сън

Едва ли е нужно да ви убеждаваме, че качественият сън е от голямо значение, за да може да се наслаждаваме на всеки ден. На всички ни се е случвало да не се наспим през нощта, а на другия ден да се чувстваме раздразнителни и лишени от желание да правим любимите си неща. Ако това са единични случаи, лесно може да бъдат пренебрегнати. За съжаление обаче редица научни изследвания показват, че недоспиването и липсата на качествен сън стават все по-голям проблем и засягат множество хора по целия всят. Причините варират от безпокойство до сериозни разстройства на съня. Един от начините да си осигурим дълбок и качествен сън всяка нощ е да изградим вечерен ритуал. Вижте с какво той е полезен и как може да си създадете свой собствен.

Какво представляват вечерните ритуали?

Те са чудесен начин да дадете сигнал на тялото си, че вече е дошло време за сън. Всеки ритуал включва поредица от действия, които се извършват непосредствено преди лягане. Тяхната цел е да успокоят създанието, да ви помогнат да заспивате бързо и да спите непробудно цяла нощ. Ако вие все още не сте си изградили собствена рутина, може би имате нужда от някои идеи какво да включите в нея.

Какво да включите във вашия вечерен ритуал?

От вас и вашите нужди зависи както точно ще включва този ритуал. Все пак ето няколко полезни идеи, които може да са ви от помощ.

На първо място, разбира се, това са хигиенните навици, които по принцип дават сигнал на мозъка, че е дошло време за заслужена почивка. Измийте зъбите, почистете лицето си. Ако сте дама, може да се отдадете на приятни процедури -  масаж или маска за лице. Горещият душ или вана е страхотен начин да отпуснете мускулите си и да оставите тялото да релаксира.

След дълъг и уморителен ден време е да облечете пижамата. Съветваме ви да изберете лека и дишаща материя, с която да се чувствате комфортно. Преди обаче да се мушнете под завивките, първо се погрижете за комфорта на вашето съзнание.

Ако сте имали напрегнат ден на работа или пък ви предстоят важни задачи, вероятно ще продължите да мислите за тези тревоги и когато вече сте в леглото. Затова специалистите съветват да направите кратка медитация, с която да успокоите съзнанието. Може също така няколко часа преди лягане да прегледате задачите, които трябва да свършите на следващия ден, и да създадете план за действие. Знаейки какво ви очаква, ще може да се насладите на дълъг и качествен сън през нощта.

Следващата стъпка е да създадете уют и хармония в спалнята. Как може да направите това? Пуснете успокояваща музика, запалете свещи, ароматизирайте стаята. Всичко това ще ви накара да се почувствате като в собствен спа салон.

Последното нещо е да оправите леглото си. За комфортния сън възглавницата и матракът са от изключително важно значение. В някои онлайн магазини може да откриете голямо разнообразие от възглавници и матраци с гарантирано високо качество, които ще помогнат за качествения ви сън.

Какво да не правите преди лягане?

Вече имате представа какво може да включите във вечерния ви ритуал. Но има някои неща, които със сигурност трябва да избягвате, защото те пречат на бързото заспиване. Едно от тях - това е консумацията на кофеинови напитки. Опитайте да ограничите количеството им и ги консумирайте преди обяд. В допълнение - не вечеряйте твърде скоро преди лягане. Тежестта в стомаха ще направи заспиването много по-трудно. И още едно важно правило - избягвайте да гледате в екрана на телевизора, лаптопа или телефона поне един час преди лягане.

Създавайки вечерен ритуал вие си подарявате качествен сън всяка вечер. Разбира се, имайте търпение и изграждайте този навик малко по-малко. Гарантираме ви, че много скоро ще постигнете страхотни резултати!