Напишете дума/думи за търсене

Защо бебешкото столче за кола е важно за безопасността на детето

Източник: Pixabay

Детето трябва да бъде добре предпазено в столчето за кола до навършване на седемгодишна възраст. Повечето държави имат закони, които задължават детето да се вози в специални детски столчета за кола, докато достигне определена височина или тегло.

Ако имате нужда от допълнителни доводи, позовете се на статистиката – тя никога не лъже. Броят на децата, които са участвали в пътнотранспортни произшествия, е огромен и, за съжаление, много са с фатални последици. Повечето от тези инциденти щяха да бъдат предотвратени, ако децата са били правилно обезопасени в бебешко столче за кола. Ето защо не е излишно да се подсигурите и да вземете столче за кола, дори още по време на бременността.

Всички бебешки столчета за кола отговарят на строги стандарти за безопасност. Това гарантира, че всяко ново столче е безопасно за използване. Проблем с безопасността може обаче да има, ако столчето не е инсталирано правилно. Така че най-доброто детско столче за кола е онова, което пасва идеално за Вашето бебе.

Има три основни типа столчета за кола, които могат да бъдат намерени на пазара:

Столчетата само за кърмачета имат ограничение на теглото до 15 кг и трябва да са обърнати към задната част на автомобила.

Разглобяемите бебешки столчета могат да се използват по два начина – или като бебешки столчета за кърмачета, обърнати назад, или като обърнати напред столчета за по-големи деца. Препоръчително е да оставите децата на столчета, обърнати назад, доколкото е възможно до по-голяма възраст.

Столчетата с предпазен колан са предназначени за деца над възраст четири години и тегло над 18 кг. Този вид столчета имат предпазни колани, за да придържат детето здраво и сигурно.

Коректното инсталиране на детското столче за кола е много важно за безопасността на детето. Статистически данни показват, че три от четири детски столчета за кола не са инсталирани правилно. Чести грешки, които хората допускат при обезопасяването по време на движение, са закрепяне на предпазните колани на неправилно място, неизползване на заключалката, когато е необходимо, погрешно придържане на детето или прекалено свободно монтиране на седалката. Правилно инсталираното бебешко столче за кола не би трябвало да се движи повече от 2 см в двете посоки.

Добро решение за семейства, които пътуват много, е бебешко столче в съчетание с количка. Тези столчета могат да се откачат от седалката и да се използват за извеждане на детето извън колата, като столчето може да се превърне в количка.

Децата със специални медицински нужди се нуждаят от специални системи за задържане. За преждевременно родени деца, на които се налага да пътуват, трябва да инсталирате специални легла за пътуване.

Специалисти от пожарни и полицейски звена предлагат безплатен оглед. Добра идея е да се възползвате от тази услуга и да проверите дали сте инсталирали правилно бебешкото си столче.

Няма съмнение, че детските столчета за кола спасяват животи. Те имат решаваща роля за намаляване на детската смъртност и наранявания. Факт е, че потенциалните опасности могат да бъдат значителни, така че добрата култура на правилно използване е от първостепенно значение за детското здраве. Столчетата за кола спасяват животи и могат да предотвратят тежки травми. Правилната им употреба остава основно предизвикателство за родителите.