Напишете дума/думи за търсене

Мамо, купи ми това! Ами сега?

Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с момента, в който влиза в магазина с детето си и то посочва ясно и безапелационно какво иска да му бъде купено. Повярвайте, дори и най-възпитания и кротък мъник на света прави това. „Купи ми, купи ми, купи ми” – познато ли ви е? Ако все още не, то със сигурност ще попаднете поне веднъж в тази ситуация.

Особено, когато се намирате в един от тези големи магазини, в които всичко е цветно, шумно, изобилно. В детските очи това е рай, в който иска да остане повече, да си вземе от всичко. И, ако е възможно - колкото поиска. Малките ръчички посягат към всичко. Родителите в този момент се опитват да ограничат „пазаруването“. Но как да обясните на едно малко същество, че не може да вземете всичко и не става дума просто за бюджета ви, а мислите, че играчките, натрупани в количката, са абсолютно ненужни и два часа по-късно ще бъдат забравени.

Какво да направите? Как да се справите с това нелеко предизвикателство, често придружено с тъжни и разочаровани детски очи, сълзи, викове и дори тръшкане, пред което много родители не устояват и се предават.

Трябва да знаете, че детето ще научи най-много от вашето собствено финансово поведение и ценности, затова започнете от най-ранна възраст. Като начало трябва да имате предвид, че малките не могат да правят сметки, но затова пък може да обясните какво означава „скъпо“ и „евтино”. Покажете им банкнотите на сумата, която сте предвидили за играчки, нека ги видят – 10, 20, 50 лева. Честно им обяснете дали играчката, към която са се насочили, е в рамките на бюджета. Разбирането за стойността на парите може да обогатите и с игра на магазин у дома. Нарежете листчета хартия за банкноти. Може да използвате преживяванията от тази игра и в реална обстановка. „Помниш ли, ти искаше да си купиш мече, но ти бяха останали само 2 листчета, а то струваше – 5. И сега е същото. Играчката струва повече от парите, с които разполагам в момента.“

Хубаво е е да обясните, че това, че не можете да купите нещо в момента, не означава, че е невъзможно по принцип. Ако наистина прецените, че е важно детето да има дадена играчка, помислете заедно как може да спечелите пари за нея. Може да сложите снимка на играчката, залепена на касичка, в която да се събират пари. А на какъв принцип да ги събирате? Добра идея е да насърчите детето да изнесе концерт или да изиграе пиеса, за които да продава билети. Също да направи изложба от картини, които да се продават или пък да събира хартия за рециклиране. Но запомнете, важно е да не влизате в играта: „Ще ти плащам, ако слушаш/ако си изядеш яденето!“. Целта е не да си „купувате добро поведение”, а да научите детето на предприемчивост. Насочете го към такива дейности, които да са съобразени с възрастта и възможностите му.

И все пак - не всичко е пари и не е добре да ги превръщате в център на разговорите. По-важно е да покажете на детето, че има много красиви преживявания, които са напълно безплатни – като една разходка в парка или собственоръчно направена играчка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ