Напишете дума/думи за търсене

Как да поддържаме бебешкото легло меко и чисто

Източник: Pixabay

Новороденото прекарва много време в своето бебешко легло и през първите месеци от живота му дрешките и чаршафите са важна част от неговия свят. Затова е важно да изберете наистина хубаво спално бельо за новото бебешко легло –  меко, безопасно, уютно за детето и лесно за поддръжка. Ето как препоръчваме да „облечете“ креватчето.

Изберете подходяща тъкан

Кожата на новороденото е изключително чувствителна, така че е важно чаршафите и завивките в бебешкото легло да са от меки, естествени материи. Препоръчваме да изберете чист памук, защото той не само е приятен на допир, но е и дишащ. Най-добрият вариант е да изберете чаршафи от еко памук, който е отгледан и обработен без вредни химикали.

Факт е, че полиестерните платове са доста по-лесни за поддръжка, понеже не задържат петна, не се мачкат много и съхнат по-бързо от памучните. Но когато се произвеждат, полиестерните тъкани се обработват със силни химикали, а те съвсем не са най-добрият вариант за кожата на бебето, тъй като може да предизвикат дразнене и алергични реакции.

Размерът на чаршафите и завивките

Бебешкото легло трябва да бъде безопасно и от друга гледна точка. Бебетата доста лесно се увиват в чаршафи и завивки, но не са способни да ги махнат, ако попаднат върху лицето им. Това може да създаде риск от задушаване. За да елиминирате тази опасност, използвайте чаршафи, които са предназначени точно за размера на матрака. Най-добре е да вземете долен чаршаф с ластик, който не само ще изглежда по-добре опънат, но и няма да се усуче около бебето, когато то се върти. Завивката също не бива да е прекалено голяма, така че не се изкушавате да вземете такава с идеята, че детето ще расте.

Чистотата на бебешкото легло

Бебешкото легло трябва да е безупречно чисто. Затова препоръчваме да перете спалното бельо поне два пъти седмично – така със сигурност ще премахнете праха, акарите и мъртвата кожа, които биха могли да раздразнят кожата на бебето. Разбира се, чаршафът трябва задължително да се изпере дори и при малко зацапване, например, ако пелената изпусне или бебето случайно повърне.

За да не дразните кожата на бебето, перете спалното бельо и завивките със същия, специален перилен препарат за бебета, с който перете и дрешките му.

Резервно спално бельо

Всеки опитен родител ще ви каже, че с бебетата инциденти от този тип се случват много често. Вероятно ще има дни, в които ще се налага да сменяте чаршафите и завивките по няколко пъти. За да можете да посрещнете спокойно всички критични ситуации, е добре да имате няколко комплекта спално бельо.

Протектор за матрак

И още един трик, добре познат на опитните майки: сложете на матрака непромокаем протектор. Той ще ви спаси от мокрия и неприятно миришещ матрак, в какъвто вашият лесно ще се превърне, когато пелените пропуснат. И дори когато матракът изсъхне, част от тази наистина упорита миризма все пак ще остане в него. Но ако сте осигурили защита, можете просто да смените спалното бельо, да забършете или измиете протектора на място, да го подсушите и да застелите чисти чаршафи и завивки. Така леглото на детето ви ще бъде винаги в перфектно състояние – чисто, безопасно и приятно ухаещо.

  • Ключови думи: