Напишете дума/думи за търсене

4 вещества за здравословна бременност

Витамин С е много полезен за имунитета на жената и нейното бъдеще бебе, а също укрепва стените на кръвоносните съдове, спомага за усвояването на желязото в тялото през бременността.

Йод

Предпазва тиреоидната жлеза на бъдеща майка и да поддържа нормалното й функциониране. Предотвратява увреждането на централната нервна система и костите на бъдещото дете. Дозата йод на ден е 200-250 мг.

Желязо

Помага да се наситят всички органи на бременната и плода с кислород. Обикновено във второто тримесечие се наблюдава спад на хемоглобина и това може да доведе до анемия на желязо-дефицита, която е много опасна за здравето на майката и може да предизвика забавяне на развитието на бебето. Ето защо необходимият прием на желязо е 60 мг на ден.

Витамин А

Оформя ретината на бебето, костната тъкан и лигавиците. При редовната употреба на това вещество се намалява рискът от зрителна острота, крехки кости, дерматит и конюнктивит при жените.

Калций

Той е основен за изграждане на костите и съединителна тъкан, всички вътрешни органи, косми и нокти в плода. Подобно съдържание на калций в майката намалява вероятността от кариес, укрепва костите, оказва положително влияние върху състоянието на нервната система. Всеки ден бременните жени препоръчват да консумират 1500 мг калций.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ