Напишете дума/думи за търсене

Алергиите най-често възникват до 10-годишна възраст

Пролет е, а заедно с нея идват и алергиите. Понякога обаче е доста трудно да разпознаем симптомите, които поразително приличат на тези на настинката.

Кашлица, течащ нос, кихане, отпадналост — всичко това се отнася, както до простудата, така и до алергията. Сезонните алергии обикновено започват през април - май и продължават до октомври. Започват обикновено, когато растенията започнат да отделят спори и полен, а дърветата и полските цветя да цъфтят и отделят прашец.

Имунната система на някои хора приема тези, привидно безвредни вещества, за заплаха и предприема атака срещу тях. В резултат на реакцията на имунната система и освобождаването на химикали в тялото (като хистамин) се наблюдават и неприятните алергични реакции.
Хората могат да бъдат алергични към един или повече видове цветен прашец и полен, и симптомите ще се появят в това време на годината, когато цъфтят растенията.

Ако например имате алергия към липов цвят, тя ще се прояви, когато цъфти липата. Сезонните алергии обикновено са в разгара на пролетта, и някъде до октомври месец.
Алергиите могат да възникнат и при деца, които по-рано не са имали алергии. Често възникват до 10-годишна възраст, а пика си достигат в началото на двадесетте години. Нерядко може да се случи по-късно и да изчезнат.

Симптоми и признаци на сезонни алергии

Ако детето "настива" всяка година по едно и също време, много е вероятно да става дума за алергия. Алергичните симптоми обикновено се проявяват внезапно и продължават, докато човекът е подложен на съответния алерген — т.е. на материята, която предизвиква алергия.

Симптомите могат да включват:

Кихане

Сърбеж на носа и гърлото

Обрив на носа

Хрема с бистра течност

Кашлица

СНИМКИ: iStock
СНИМКИ: iStock

Симптомите често са придружени и с парене на очите или сълзене и дори зачервяване – известно още и като алергичен конюнктивит. Ако засегне и белите дробове и причини затруднено дишане, алергията може да се превърне и в астма.
Сезонните алергии се диагностицират лесно. Говорете с лекаря за симптомите и чрез кожен или кръвен тест, ще разполагате с точната диагноза. Имайте предвид, че тестът на кожата може да се извърши по 2 начина:

Като поставите малка капка пречистена течност с алергена върху кожата и след това изчакате. 

Малко количество от алергена се инжектира непосредствено под кожата. Ако след 15 минути се появи зачервяване (като ужилване от комар) на мястото на убождането, се счита, че тестът е положителен.

За да се постави правилна диагноза, е необходимо тестът да бъде положителен. Така ще ви стане ясно, дали детето има симптоми на алергия. Например, ако тестът покаже, че детето е алергично към цветен прашец от трева и същевременно често киха, когато си играе в тревата може да предположите, че е алергично към цветния прашец от трева.

Няма истинско лекарство за сезонните алергии, но може да облекчите симптомите. Опитайте се да намалите излагането на детето на алергените. По време на сезона на алергиите дръжте прозорците затворени и използвайте пречиствател за въздух. И убедете децата да прекарват повече време на закрито.

След всяко игра навън е добре също така детето да се къпе, за да отстрани праха от себе си. Ако намаляването на излагането на алергени не помага за намаляване на симптомите, има медикаменти, които могат да облекчат симптомите, като деконгестанти, антихистамини и други. Понякога се прилага и имунотерапия, при която лицето развива устойчивост на алергените, с поставяне на редовни инжекции с тях.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ