Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем подходяща лятна завивка?

Очакването на дете е вълнуващо, но също така идва с отговорности и много планиране.


Събирането на неща от първа необходимост за посрещане на вашето бебе е едно от тях. Купуването на бебешко одеяло или завивка е една от първите задачи в списъците за новородени. То може да бъде полезно по различни начини, особено за затоплянето на вашето бебе, тъй като мъниците не могат да регулира телесната си температура, а за новороденото бебе, което ще прекарва по-голямата част от времето си в сън, инвестирането в добро одеяло всъщност е много важно.

Може също да искате да закупите завивката в зависимост от сезона или метеорологичните условия. В главата ви ще изникнат въпроси дали ще имате нужда от такова през лятото или не и какъв тип завивка да изберете в зависимост от сезона?

Важно е винаги да вземете предвид възрастта на вашето дете, температурата в стаята и размера на леглото, когато избирате спално бельо за бебока си, тъй като те имат различни нужди от възрастните. Телата на бебетата и малките деца не могат да регулират температурата толкова ефективно, колкото възрастните, което означава, че рискувате да прегреят, когато спят с неподходяща завивка.

Бебешката завивка трябва да бъде направена от материали, които са нежни към чувствителната кожа и дишащи, за да направят съня комфортен. Освен това трябва да е лек и лесен за пране. Най-добрият дишащ материал, който можете да изберете, е памукът. Дори след безброй пранета, памучните одеяла остават меки, гладки и хубави, просто се уверете, че купувате висококачествен памук с плътно тъкане и висок брой нишки.

Много подходяща материя е вискозата. Заради блясъка и гладката си повърхност още я наричат „изкуствена коприна“. Тя много прилича на естествените материи, като в по-голяма част се доближават до тази на памука. Мека и приятна на допир материя, която има редица други предимства:

Анти-алергенен - Материалът не причинява дразнене на кожата, дори при хора, които са предразположени към дерматологични проблеми. А бебетата са едни от най-предразположените към такива.

Пропускливост - Подобно на памукът, вискозата е дишащ материал, няма опасност да се получи "сауна ефект".

Хигроскопичност – Вискозата има два пъти по-голяма способност да абсорбира влага от памука.

Антистатик - Не се натрупва статично електричество.

Регулиране на температурата - Вискозата топли през зимата, а през лятото държи прохладно.

Устойчивост на цветовете - Материята не избледнява, поддържа яркостта на цветовете за дълго време.

Въздържайте се от закупуване на одеяла, които имат твърде много козина по тях, тъй като могат да се раздърпат и разхвърчат и да попаднат в ноздрите или устата на вашето бебе по време на дишане и да доведат до задавяне. За по-студените месеци можете да помислите за закупуване на по-топли одеяла с пълнеж, но изберете такова, което има подплата от памучен слой.

Като нови родители може да мислите, че над 20 градуса температура навън, е достатъчно топло, за да може бебето ви да лежи удобно без завивка, но помислете два пъти. През първите седмици бебето ви няма способността да регулира телесната си температура. Вашето бебе е свикнало да бъде защитено и топло в утробата на майка си в продължение на 9 месеца при много по-висока температура.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Докато ние се движим и мислим, че е още по-топло те лежат статично, а и когато спят е добре да са покрити с нещо, защото тялото се отпуска, също така тежат само няколко килограма, така че нямат много телесна маса, която да поддържат тялото им топло.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ