Напишете дума/думи за търсене

Акушерки показват по домовете как се храни и къпе недоносено бебе

Домашната помощ от мобилни екипи е безплатна по българо-немски проект

Акушерки от Втора АГ болница “Шейново” ще обучават безплатно по домовете родителите на деца, родени в риск, как да се грижат за тях. В тази група са недоносените, децата с увреждания, бебетата, които са преживели трудно раждане, родените с инфекции или други заболявания и др.

“Предоставянето на домашна помощ се осъществява по проект на болницата и Клиниката по детско-юношеска медицина в Марбург, Германия. Мобилни екипи от болницата ще осигуряват психологическа подкрепа и обучение на семействата”, обясни за “24 часа” д-р Румен Велев, директор на “Шейново”.

Целта на уникалния за страната проект е децата в риск да получават домашна помощ - медицинска и от психолози и педагози на по-късен етап, от раждането до 3-годишна възраст.

Една акушерка ще може да се грижи за 10 до 14 бебета. Тя ще показва на родителите как да хранят бебето, как да го къпят, как да се грижат за кожата, да му правят гимнастика, за какви промени в състоянието му да следят, как да реагират и др. Това е нужно за всички жени, които стават майки за първи път, но особено за тези, чиито бебета са били отглеждани в кувьоз за различен период след раждането.

“Те идват да виждат бебето редовно в неонатологията, но когато се озоват сами с него у дома, са затруднени как да полагат всекидневните грижи”, обяснява д-р Велев.

Едно от най-трудните неща при недоносените бебета се оказва храненето, тъй като те обикновено не могат да сучат, хранят се с адаптирани млека и първоначално не могат да поемат нужното количество за деня. Изключително важна е и помощта на педиатъра - личния лекар на детето, който определя режима на хранене и наблюдава развитието му.

Проектът се осъществява с дарения, които на този етап са само от германска страна.

Моделът на домашните посещения от акушерка при новородените е бил добре развит у нас през 80-те и 90-те години на ХХ в. Практиката е била участъкова акушерка да посещава периодично семействата с новородени в своя район, да показва, съветва и проследява как се грижат майките за тях. Раздавали са и обучителни листовки по различни теми.

Днес този модел се признава за много успешен и се правят опити за възстановяване.

След смяната на правилата в здравеопазването през 1999 г. грижата за бебетата остана само на личните им лекари, а специфичната работа на акушерките по домовете липсва и до днес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ