Напишете дума/думи за търсене

Четете на бебето и му пускайте Моцарт, за да отключите креативността му още от утробата

Пренаталното четене е сред най-известните и добри практики за общуване и възпитание на бебето.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Ако вече очаквате своята рожба или планирате такава, със сигурност четете различни източници на информация, според които може да общувате с бъдещия си наследник още от утробата. И това е научно доказано. От 25-ата седмица нататък бебчето може да различава гласа на мама и тате, както и на хора, които често са в обкръжението на семейството. Но към това само да говорите около или на него може да добавите и други занимания, които ще бъдат от полза в обучението и възпитанието му след раждането. Ето какви съвети дават специалистите, за да развиете креативността у бебето още докато е в утробата на майката.

Пренатално четене. Четенето на глас преди раждането не е нова практика – от десетки години жените общуват с бебетата си през деветте месеца, в които ги износват, като им четат на глас книгите и вестниците, които обичат. В източните култури съществуват отделни науки за свързването на майката с плода чрез четене. Ако искате да обучавате бебето си още през бременността, четете му любими детски произведения, с които след това възнамерявате да го приспивате – “Зелена приказка” на Леда Милева, “Мечо Пух”, “Малкият принц” и т.н. Доказано е, че новородените реагират различно на познато съдържание и на такова, което чуват за първи път. Всичко познато – звуци, мелодии, движения – го успокоява.

Моцарт за бебоци. Много научни източници доказват, че Моцарт е създавал произведения, които успокояват и отключват креативността у бебешките мозъчета. Затова в различни приложения за бъдещи майки и дори в каналите за видеоразпространение може да откриете готови плейлисти с произведения на композитора, озаглавени “Моцарт за бебета”. Голяма част от тях са подбрани от специалисти по пренатално обучение, които са изследвали влиянието на музиката върху подрастващите, следейки развитието им от утробата на майката до по-голяма възраст.

Учене на езици. Ако единият родител е чужденец или просто сте решили, че детето ви ще говори поне още един език освен родния, може да използвате последните месеци от бременността за занимания по втория език – говорете му на него, пускайте му песнички или различни онлайн уроци. Така то ще свикне със звученето му и няма да му бъде непривичен след раждането. Неслучайно бебетата, които прекарват много време пред телевизора, от който се излъчва съдържание на английски език, много често проговарят по-лесно на него, отколкото на майчиния си.

Емоции и настроения. Според много проучвания на детски психолози агресията при деца в ранна и училищна възраст се дължи не просто на поведенчески модели, а и на нивата стрес, които майката е изпитвала по време на бременността. Затова се пазете от стресови ситуации и бъдете внимателни в емоциите, които изпитвате през деветте месеца. Това може да повлияе на психиката на бебето ви много по-късно и по-тежко, отколкото предполагате. Когато усетите, че се ядосвате или тревожите за нещо, дишайте дълбоко, сменете обстановката и опитайте да медитирате, представяйки си хубави неща, които искате да ви се случат. Това ще прогони стреса и ще върне вас и бебето в нормално емоционално състояние. Все пак двата организма са като скачени съдове. Ако можете, ходете на йога за бременни, това ще направи връзката ви с бебето още по-силна и здрава.

Гледайте забавно съдържание. Сега не е моментът за екшън филми, хоръри или друг тип видео- и киносъдържание, което е свързано с писъци, крясъци и натрапващи звуци.

Дори и да харесвате такива продукции, лишете се от консумирането им, докато сте бременна. Натрапващите се агресивни звуци може да уплашат бебето ви и да го направят неспокойно дори след раждането. Доказано е, че то още в утробата се стряска от силен и агресивен шум. Затова залагайте на смешни и забавни филми, които ще повишат настроението ви и няма да плашат мъничето в корема ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ