Напишете дума/думи за търсене

Проф. Кожухарова: Ваксина срещу COVID да се поставя на деца с хронични заболявания

Проф. Мира Кожухарова

Не е адекватно връщащите се от Сърбия и Гърция да се поставят под карантина, мерките вървят към уеднаквяване, обясни епидемиоложката

Ваксина срещу COVID-19 да се поставя на деца с хронични заболявания. Това препоръча епидемиоложката проф. Мира Кожухарова, която в момента е съветник на здравния министър Стойчо Кацаров пред Нова телевизия.

Това не е приоритетна тема, защото данните в България до момента показват, че имаме около 3% положителни деца до 19 г. Ако има тежко протичане, то е при деца с такива заболявания и те са много малко на брой, обясни тя. И напомни, че по отношение на децата засега препоръката на европейската агенция е всяка държава да обсъди и да вземе решение.

Към момента нямало данни за усложнения при деца след поставяне на ваксина, но наблюденията още били малко.

В момента препоръката ми е към възрастните хора, защото те боледуват тежко, обяви проф. Кожухарова.

Малко повече от половин милион хора вече са поставили и втората си доза от ваксина срещу COVID-19. Но трябва да се гледа обхвата на хората в напреднала възраст, защото това са най-рисковите контингенти - хората над 60 г., и точно тук ние много изоставаме, каза тя. И даде за пример Испания и Португалия, където хората над 79 г. били почти на 100% ваксинирани. И призова хората в напреднала възраст и с хронични заболявания да погледнат много сериозно на въпроса.

Сега мярката е ваксинация. Сега е моментът да се ваксинираме, за да няма ограничения, каза тя на въпрос дали трябва да паднат ограниченията в пандемията. Надявала се все повече хора да отидат да се ваксинират.

Сега е моментът възрастните хора да направят жест към порасналите си деца и да се ваксинират, за да не ги притесняват повече за тях, обясни експертката.

Пандемията не е приключила и вероятно през есента ще има увеличаване, предупреди проф. Кожухарова. Запитана при какъв нов праг ние трябва отново да затегнем мерките, тя обясни, че България се съобразява и с предложенията на Европейския център за контрол на заболеваемостта и решенията на ЕК за определяне на зоните.

Когато се вземали мерки, особено между държавите, те трябвало да бъдат адекватни и на ситуацията в България. Например - ако ние имаме високо разпространение, няма никакъв смисъл да имаме изисквания към съседните държави, каза тя. Според нея не е адекватно в момента връщащите се от Сърбия и Гърция да бъдат поставяни под карантина и да им се иска тест до 72 часа. Нещата вървят към изравняване на мерките, както е с Румъния. Би трябвало да бъде така за държавите, които са със съпоставимо ниво на заболяване, каза тя. Не се правело обаче, защото било въпрос на двустранни споразумения.

Трябва да си дадем сметка кое от това, което е било правено, е било полезно, трябва да се прави анализ, коментира тя по повод налаганите до момента мерки.

Политиката не е моята сила, но категорично имаше допуснати грешки, коментира проф. Кожухарова. И даде пример, че при относително неголям брой положителни случаи и болни, България да има толкова голям брой смъртни случаи. Тя критикува, че особена в началото на пандемията тя не виждала епидемиологичния анализ и експертното виждане по въпроса, а било повече политическо и клинично. Като най-голяма грешка тя определи създаването на паника във връзка с пандемията. 

Не знам каква е заболеваемостта сега, процентът на положителните хора не е равностоен на заболеваемостта, трябва да се следи нивото на хора, които се нуждаят от лечение в болница, коментира още Кожухарова.

Проф. Кожухарова отново опроверга, че ще заеме мястото на доц. Ангел Кунчев като главен здравен инспектор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ