Напишете дума/думи за търсене

Д-р Красимира Чачова-Ранчева, управител на “Уни Хоспитал”: “Всичко за здравето под един покрив” определя уникалността на нашата болница

l Имаме 30 диагностично-терапевтични клиники и лаборатории

l При нас работят над 160 лекари, 115 са с една или две специалности

l Помогнахме на стотици пациенти с COVID-19 да се справят със заболяването, сега разработихме постковид рехабилитационни пакети

Д-р Красимира Чачова-Ранчева има завършени специалности по вътрешни болести през 2008 година, специалност “Пневмология и фтизиатрия” през 2012 година и магистърска степен по Здравен мениджмънт през 2013 година. Член е на Българското дружество по белодробни болести (БДББ). Управител е на МБАЛ “Уни Хоспитал” от 2018 година.

- Г-жо Чачова, логото на вашата болница е “Новото панагюрско съкровище”, какво влагате в това? Как то се вписа в първите 5 успешни години на “Уни Хоспитал”?  

- Животът и здравето са най-голямата ценност за всеки един от нас. “Уни Хоспитал” е новото панагюрско съкровище, защото е наистина уникален проект за българското здравеопазване, с който една сравнително малка община може да се гордее. Обичайно такива многомилионни инвестиции се правят в големите и областните градове, но тук сме свидетели на уникален модел на публично-частно партньорство. Благодарение на инвестираните от “Асарел-Медет” над 120 млн. лева обликът на общинското здравеопазване изцяло се промени,

като двигател за

това бяха визията

и родолюбието

на покойния

проф. Лъчезар

Цоцорков

Преди 5 г. не само Панагюрище, а и целият регион получи достъп до най-висок стандарт на медицинска грижа - в болница, която е оборудвана с техника от последно поколение. Тогава никой от нас не си представяше, че през 2020 г. ще дойде глобална пандемия. Но когато това се случи, Панагюрище посрещна пандемията на второ място по брой лекари на глава от населението. Знаете какви бяха репортажите от много общински болници – дефицит на техника, недостиг на лекари на фона на изключителен натиск към здравната ни система… Не си представям как щяхме да посрещнем коронавируса, ако бяхме някогашната болница с 15-ина лекари, без достатъчно оборудване и възможности.

- Кое е уникалното на болницата в грижата за пациентите? Кои са направленията, в които сте най-добри?

- Самият факт, че в болницата има 30 диагностично-терапевтични клиники и лаборатории е впечатляващ. Нашият слоган “Всичко за здравето под един покрив” е определящ за уникалността на болницата. Името ни е свързано с универсална медицинска грижа, която се предлага от висококвалифициран медицински персонал с помощта на модерна апаратура.

Прилагаме

персонализиран

подход към

всеки пациент,

съобразявайки се с пола, възрастта, физическото състояние, ежедневните потребности във всеки аспект. Ежеседмично се извършват обучения на медицинските екипи за изграждане на фирмена култура и етика, поддържане на високо медицинско качество и стандарти.

- Имате нова супермодерна техника, която липсва в много от големите софийски болници. Разкажете за възможностите и различните терапии, които са успешни и предпочитани.

- Неслучайно през 2019 г. “Уни Хоспитал” беше удостоена с национална награда за инвестиции във високи технологии в медицината. Болницата разполага с два мултимодални линейни ускорителя последно поколение TrueBeam STX, единият от които с ъбгрейд за радиохирургия (приставка Edge) и уредба за брахитерапия с висока мощност на дозата Flexitron. От началото на 2021 г. отделението по лъчелечение е единственото в страната, което разполага със системата Varian Calypso за провеждане на радиохирургия при ранен простатен карцином. Заедно с това разполагаме с последно поколение хибриден апарат – позитронно-емисионен томограф с компютърен томограф - ПЕТ скенер (ПET-КТ). Технологията дава възможност да се намали времето за изследване, което води до по-ниско лъчево натоварване и по-голям комфорт на пациента. Образната ни диагностика разполага с ядрено-магнитен резонанс, 128-срезов компютърен томограф, дигитален мамограф. Имаме с 6 операционни зали, една от които е оборудвана със супермодерен роботизиран ангиограф.

- Какви са медицинските ви кадри? Гостуват ли чуждестранни специалисти - на живо и в онлайн връзки?

- В болницата работят над 160 лекари, от които над 115 са с една или две специалности. Колегите от Онкологичния център имат трайни отношения с водещи немски онколози, което дава възможност за

консултации тип

“второ мнение”

Тази седмица например в Клиниката ни по съдова хирургия начело с доц. д-р Андриан Тонев бе извършено ендоваскуларно лечение на аневризма на абдоминална аорта и двете илиачни артерии, съвместно със специалисти от Полша – на практика

операционният

екип бе разделен

от 1400 км,

но с помощта на новите технологии пациентът получи медицинска помощ на най-високо ниво. А преди две седмици имахме посещение в Отделението по ортопедия и травматология и Отделението ни по физиотерапия и рехабилитационна медицина относно 3D принтиране на стави.

- Признателни пациенти от цялата страна говорят за онкологичния център на болницата, какво е различното, което се предлага в лечението на пациентите с рак? 

- Благодарностите към Онкологичния ни център, който включва отделение по медицинска онкология, отделение по лъчелечение и отделение по нуклеарна медицина са заслужени. Д-р Росица Кръстева, която е началник на центъра, успя да изгради мултидисциплинарен екип, извършващ консултация и обсъждане на пациентите със злокачествени заболявания от Туморен борд. В отделението по медицинска онкология се прилагат всички съвременни методи за системна антитуморна терапия – химиотерапия, таргетна терапия, ендокринна терапия, биологична терапия. Психосоциалната грижа е гарантирана от висококвалифициран екип от клинични психолози. Осъществява се широк спектър от психологични услуги с цел подобряване на качеството на живот, като те са достъпни както за пациентите, така и за техните близки.

- Като специалист по вътрешни болести и пулмология сте на първа линия в борбата с COVID-19, с какво се срещнахте в практиката? Кога пациент трябва задължително да влезе в болница? Имате ли различен протокол за лечение? Имате ли проследяваща терапия за пациенти, прекарали по-тежко инфекцията?

- В първите месеци не знаехме срещу какво точно се изправяме, но ежедневно се убеждавахме в непредсказуемостта и коварството на това заболяване. Обличайки предпазното облекло и влизайки в ковид отделението, усещането е за тревожност и драматичност. Много често виждахме пациенти, които във втората и третата вълна само за два-три дни драстично се влошаваха и се налагаха интензивни грижи. Това, което лично за мен обаче в нито един от пациентите не се променяше, беше надеждата в очите им, че болестта ще отмине и ние сме хората, на които те разчитат и вярват. Успяхме да помогнем на стотици пациенти да се справят със заболяването. Това е нашата голяма отговорност – да работим екипно, всеотдайно и солидарно. В цялата страна стана известен случаят от “Уни Хоспитал”, при който пациент живее втори живот, след като беше хоспитализиран близо 4 месеца, от които 50 на апаратна вентилация. За този човек, както и за всичките

над 80 000

пациенти,

лекувани за 5 г.

в лечебното заведение, “Уни Хоспитал” е Новото панагюрско съкровище.

- Как се справя като цяло здравната система в пандемията?

- Според мен една от основните слабости в борбата с COVID-19 е липсата на ясно изграден протокол. Затова създадохме екип от пулмолози, инфекционист, реаниматори, вирусолог, физиотерапевт, с които обсъждахме и изградихме собствен алгоритъм на поведение и лечение. С колегите следим внимателно международните алгоритми на водещите лечебни заведения в света, които публикуват своя опит при лечението на коронавируса. В повечето европейски държави протоколите за лечението на пациентите с COVID-19, включващи профилактично, амбулаторно, вътреболнично и интензивно лечение, трябваше да бъдат многократно актуализирани. Сега наблюдаваме постковид прояви при нашите пациенти, за които разработихме постковид рехабилитационни пакети.